Četvrtak 19.12.2013.
08:00
B92

Ultrazvuk protiv kiše umesto brisača

Ultrazvučni talasi će skidati sve nečistoće sa stakla
 

Šef dizajna britanskog proizvođača, Frenk Stefenson, nagovestio je da će budući modeli Mwklarena za uklanjanje vode i nečistoće sa vetrobrana koristiti ultrazvučni uređaj. Prema njegovim rečima, sistem će preko odašiljača smeštenog na vetrobranu emitovati talase od 30 kHz koji će efikasno čistiti staklo nezavisno od materije kojom je ono zaprljano, odnosno bez obzira na to da li je u pitanju voda, blato, sneg, insekti...

Tehnologija koju najavljuju nije potpuno nova, s obzirom da se sličan sistem koristi u vojnoj lovačkoj avijaciji, ali će prvi put biti upotrebljena u automobilskoj industriji. Ultrazvučni sistem ne samo što će omogućiti vozaču bolju vidljivost, već će doprineti i većoj ekonomičnosti u vožnji zahvaljujući smanjenju mase i boljoj aerodinamici automobila.

Inače, nije slučajno što baš Meklaren radi na uvođenju ove tehnologije. Kompanija je morala da povuče skupe i ekskluzivne automobile sa oznakom 12C baš zbog brisača. Naime, otkriveno je da zbog kombinacije visokih temperatura i velike vlažnosti vazduha motori koji pokreću brisače jednostavno prestaju da rade.

2024 © - Vesti online