Sreda 18.12.2013.
13:32
Srna

Hrvati opet proteruju Srbe, Evropa ćuti

Zvanični Zagreb najavljuje objavljivanje "registra svih pripadnika agresorske vojske, državljana Hrvatske, tokom Domovinskog obrambenog rata" i "registra svih protiv kojih postoje dokazni materijali i/ili svedočanstva koja ih terete za zločine počinjene u Domovinskom obrambenom ratu".

Foto: Ilustracija

Pošto su gotovo svi vojno sposobni muškarci u Republici Srpskoj Krajini bili pripadnici neke od vojnih ili policijskih formacija, jasno je da objavljivanje ovakvih spiskova, zapravo, predstavlja novo objavljivanje poternica za tim ljudima.

Reč je, naravno, o dodatnom pritisku na Srbe da odustanu od zahteva za vraćanje bilo kakvih uzurpiranih prava u Hrvatskoj. Nove probleme Srbima proteranim iz Hrvatske stvoriće i primena hrvatskih propisa o prebivalištu, pošto veliki broj Srba iz Hrvatske ima prijavljeno mesto boravka i u toj zemlji.

Morali su tamo da rešavaju mnoge nerešene probleme u vezi sa imovinom, penzijom, minulim radnim stažom.... U Hrvatskoj su im, uprkos tome, svakodnevno pravili probleme i teško davali mogućnost da ostvare neka svoje prava. 

Međunarodni faktori o Srbima protjeranim iz Hrvatske - ćute, kao što su ćutali i 1995. godine, kada je oko 250.000 ljudi pod kišom metaka i avionskih bombi napuštalo svoje kuće u Krajini.

Danas, 18 godina posle početka izbeglištva, niko pouzdano ne zna gde su sve Srbi iz Republike Srpske Krajine, koliko ih ima i kako žive. Oni upućeniji kažu da su rasuti po celom svijetu - od Australije do Amerike. Prema nekim podacima, više od 20 hiljada krajiških Srba ostalo je da živi u Republici Srpskoj da bi bili što bliže svom starom zavičaju, u kojem im je ostalo sve što su godinama i vekovima sticali.

2024 © - Vesti online