Sreda 18.12.2013.
14:03
D. Dekić - Vesti

Tadić smenjuje Đilasa?

Podrška kumova: Boris Tadić
 

Podele u DS-u su javna tajna, a razjedinjenost demokrata je Srbiju ostavila bez ozbiljne opozicije, pa je, kako su "Vesti" pisale, još sredinom oktobra Tadić saopštio bliskim saradnicima da su ga tokom posete SAD ubeđivali neki od "značajnih svetskih političara" da se politički ozbiljnije aktivira.

Kritikom tera saveznike

U Tadićevom taboru se čuje da bi ako se ne vrati na mesto šefa DS-a, mogao na izbore da ide sa svojom listom na kojoj bi osim nezadovoljnih iz DS-a, bili i kandidati drugih partija i pokreta. Pitanje je ko bi se tu našao osim izbačenog iz DS-a Dušana Petrovića i njegovog Zajedno za Srbiju, jer je Tadić kritikovao mnoge potencijalne saveznike. Osim napada na Vuka Jeremića da je dobio novac iz budžeta za svoj projekat, kritički je ukazao da Rasim Ljajić, Vuk Drašković i demohrišćani u Vladu mogu samo putem tuđe izborne liste.

Da bi rušio Đilasa ne priznaje javno, ali i ne krije da bi želeo da se vratio na čelo DS-a. U trci za liderstvo, osim kuma Dragana Šutanovca, računa na Dragoljuba Mićunovića, koji je u prethodnih godinu dana bio kohezioni faktor zavađenih frakcija, šefa beogradskog odbora Balšu Božovića, čiji je takođe kum, a sprema se i na razgovor sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem.


- Tadić je planirao da digne bunu na Glavnom odboru 22. decembra i izdejstvuje do marta vanrednu stranačku izbornu skupštinu, ali će Đilas pomeriti tu sednicu za mesec dana. Tadić namerava i da od članova GO zatraži podršku za izbornu skupštinu, koja bi se održala do početka marta, a za koju mu treba 150 glasova - kaže naš izvor.


Posle junskog zahteva Okružnog odbora DS-a Podunavskog regiona za smenu Đilasa zbog izbornih krahova i lošeg rada, za njegov odlazak su i deo rukovodstva i neki poslanici. Član rukovodstva Borislav Stefanović, međutim, u izjavi za "Vesti", negira raskol u DS-u.


- Nastavljamo bitku protiv aktuelnog režima, a imaćemo sednice stranačkih organa, pa će svako imati priliku da kaže šta ima - kratko je odgovorio Stefanović.

2024 © - Vesti online