Sreda 18.12.2013.
01:44
telegraf.rs

Pogledajte kako Albanci ruše spomenik caru Dušanu u Skoplju!

Vandali uništavaju spomenik caru Dušanu u Skoplju
 

Među vandalima koji su oštetili spomenik na “Mostu civilizacije” u centru Skoplja bio je i visoki funkcioner vladajuće albanske partije DUI, kao i ministar ekonomije Valon Saracini, poslanik Emir Mehmeti, zatim Izet Medžiti Artan Grubi i Bekir Asani, takođe iz partije DUI.

Snimak jasno pokazuje Albanca koji besomučno udara po telu statue, a zatim i po glavi, trudeći se da je potpuno uništi. Spomeniku je pričinjena velika šteta: kip je ostao bez žezla i krsta u rukama, a oštećen je i deo mermerne ploče na kojoj stoji statua.

Iako je najavljeno da će spomenik biti popravljen u najskorijem roku, posle samo nekoliko dana Andrej Žirovski, predsednik skopske gradske opštine Centar, rekao je da je kip nezakonito postavljen i da će biti uklonjen.

Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju i jedan je od najvećih srpskih vladara. Kip je postavljen početkom decembra na novom “Mostu civilizacija” u centru Skoplja. Spada među tridesetak statua koje predstavljaju istorijske ličnosti iz regiona – od antičkih vremena do Srednjeg veka, u okviru vladinog projekta renoviranja glavnog grada, nazvanog “Skolje 2014″.

2024 © - Vesti online