Sreda 18.12.2013.
00:07
Beta

Dačić: Odluka EU kraj veoma teškog početka

Pozvala ga telefonom da mu kaže dobre vesti: Ketrin Ešton i Ivica Dačić
 

"Pozvala me je telefonom (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost) Ketrin Ešton da me obavesti da su članice jednoglasno odlučile da prva međuvladina konferencija bude održana u januaru, najverovatnije 21. januara", rekao je Dačić Radio-televiziji Srbije.


Dačić je rekao da je zadovoljan i time što je izbegnuta opasnost da pitanje Kosova bude deo svakog pregovaračkog poglavlja.
 

Pročitajte još:

* Ministri EU: Pregovori u januaru

"Izbrisana je mogućnost da se u svim poglavljima nađe Kosovo. Ono će biti u poglavlju 35, osim u izuzetnim slučajevima, i time je otklonjena mogućnost da svaka tema bude vezana za Kosovo", rekao je premijer Srbije.


Dačić je odao priznanje Ketrin Ešton, jer je, kako je naveo, kosovsku stranu označila kao krivca za neuspeh dijaloga Beograda i Prištine o pravosuđu na Kosovu.


"Imali smo dve bojazni. Imajući u vidu da poslednji sastanak (u Briselu), nije bio baš uspešan, bojali smo se da to ne ostavi negativne posledice, a druga bojazan je tekst pregovaračkog okvira da se u njemu ne nađe nešto za nas neprihvatljivo", rekao je Dačić.


Upitan o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Dačić je ponovio da oni nisu prioritet i da će biti raspisani samo u slučaju velike krize.

2024 © - Vesti online