Utorak 17.12.2013.
18:56
Beta

Bez Južnog toka Srbija je tropa

U izgradnji Južnog toka kroz Srbiju moglo bi da bude angažovano od 2.000 do 8.000 radnika
 


"Vrednost Južnog toka je nekoliko puta veća od vrednosti svih stranih investicija u Srbiji", rekao je Antić na skupu "Geopolitički značaj Južnog toka" koji je organizovao internet časopis Balkanmagazin.


On je predložio da Srbija ne daje državne garancije za Južni tok jer je prezadužena, već da neka vrsta garancije budu tranzitne takse, izrazivši sumnju da srpske kompanije mogu da obave najznačajnije radove na Južnom toku zbog toga što su, po njegovoj oceni, tehnološki zaostale.
 

Gas jeftiniji 10% za korisnike gasovoda

Na skupu je rečeno da će cene gasa biti jeftinije za deset odsto za zemlje koje se snabdevaju gasom iz Južnog toka, što su rezultati analize koju je sproveo Rojters.

Spor Rusije i Evropski unije o Južnom toku Antić vidi kao pokušaj da se Gasprom uvuče u "regulatornu zamku", ali je naveo da je siguran da će se o tome postići dogovor. On je ocenio da, pošto Srbija nije članica EU, "ne treba da zauzima jak stav po tom pitanju", već da se koncentriše na izgradnju gasovoda.


"Loše bi bilo ako bi neko inicirao da se Srbija ponovo dogovara sa Gaspromom o Južnom toku", kazao je Antić.

Stručnjaci su procenili da će u izgradnji Južnog toka učestvovati od 2.000 do 8.000 radnika, a kasnije će ta investicija obezbediti posao za više stotina ljudi.


Gasprom će, kako je rečeno, da bi se iskoristio kapacitet gasovoda, graditi gasne elektrane za proizvodnju struje i toplotne energije.

2024 © - Vesti online