Utorak 17.12.2013.
15:41
Beta

Ministri EU: Datum može biti januar

Treba prvo naći nagodbu između nemačko-britanskog stava da se dijalog Beograd-Priština mora završiti "pravno obavezujućim dokumentom" i zemalja koje to odbijaju
 

Upućeni zvaničnici su istakli da je to takođe ishod sinoćnjeg sastanka Komiteta  stalnih predstavnika članica EU, koji su pripremali zaključke zasednja i razmatrali sadržinu "pregovaračkog okvira" za Srbiju.

Osim delimično uzdržane Nemačke i Velike Britanije, praktično sve članice EU su za to da se utvrdi datum pregovora za Srbiju i "pregovarački okvir".

U nacrtu zaključaka zasedanja se ukazuje na veliki trud koji je Srbija uložila u reforme i naročito podvlače rezultati u normalizaciji odnosa Beograd-Priština. U nacrtu zaključaka, o kojima popodne raspravljaju ministri EU, navodi se da srpske vlasti moraju nastaviti reforme pravosuđa, ojačati bitku protiv korupcije, poboljšati slobodu medija, kao što je to predočila i Evropska komisija u oktobarskom izveštaju o Srbiji.

Hrvatska je na Komitetu stalnih predstavnika zatražila i da se Srbija "podseti" na obavezu da svoj sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU usaglasi s odredbama koje proističu iz ulaska Hrvatske u članstvo Unije.

U razmatranju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU s Kosovom neke članice koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnosti u Prištini, zahtevale su da se uz pominjanje tog sporazuma naglasi da to nema nikakvog upliva na pitanje statusa Kosova.

2024 © - Vesti online