Ponedeljak 16.12.2013.
15:10
Beta

GM: Učiteljica protestuje zbog nepotizma

Profesorka nikako da dođe na red za stalni posao (Foto: Ilustracija)
 

Oko učiteljice okupili su se njeni bivši đaci, nezaposleni i penzionisani prosvetni radnici i roditelji dece koju je učila.

Aleksandra Igrutinović je izjavila da se bori protiv nepotizma, stranačkih veza i političke podobnosti kao kriterijuma za zapošljavanje, kojima se obezvređuje stručnost i ljudi dovode do ruba egzistencije jer nemaju posao.

Iznela je niz primera kako su se njome poigravali direktori osnovnih škola koji su zapošljavali pripravnike, članove vladajućih partija ili rodbinu uticajnih pojedinaca, a njoj davali otkaze jer je "isteklo vreme na koje je primljena".

Učiteljica Aleksandra je završila Učiteljski fakultet i ima dva sina od kojih je jedan student, a drugi srednjoškolac. Školuje ih uz odricanje i zahvaljujući plati svog supruga od koje svi žive.

Ova učiteljica je pre protesta lokalnoj vlasti ukazala na "apsolutnu moć direktora u odlučivanju" i na "nepostojanje pravednih kriterijuma za dobjanje posla", zahtevajući da se "utvrdi pravilnik na osnovu kojeg će se zapošljavati u prosveti".

Iako je protest održan na samom ulazu u zgradu Opštine niko od lokalnih čelnika, kojima se ona i pismeno obratila, nije izašao da razgovara sa učiteljicom što je izazvalo nezadovoljstvo okupljenih građana.

Aleksandra Igrutinovcić je rekla da će, ako joj Opština ne pomogne do 15. januara da "dobije parče hleba", početi na istom mestu štrajk glađu jer, kako je rekla, "ja i tako gladujem i to skrivam, a tada će to biti zvanično".

2024 © - Vesti online