Ponedeljak 16.12.2013.
12:50
Beta

Crnogorski pršut za NATO (standard, bato)

Zadovoljila visoke standarde NATO-a
 

Preko pedeset crnogorskih proizvoda: mesnih industruja "Martex", "Franaca-Mesopromet", te proizvodi "Plantaža 13, jul", kompanije za proizvodnju vode "Suza Water Group", kao i plastični eksplozivi fabrike "Poliex" i proizvodi za  vazduhoplovstvo i odbranu mojkovačke "Tare" do sada su kodifikovani po NATO standardima.

NATO trupe upotrebljavaju jedino proizvode kodifikovane po standardima Severenoatlansog saveza, a to znači da će vojnici iz okruženja i oni koji dođu u Crnu Goru koristiti isključivo proizvode kompanija koje su dobile sertifikate.

Ugovor sa, na primer, cetinjskim proizvođačem crnogorskog pršuta, firmom "Martex", još uvek nije potpisan, potvrđeno je Beti u toj kompaniji.

Načelnik Direkcije za standardizaciju i kodifikaciju pri Ministarstvu odbrane Marinko Aleksić kazao je listu "Pobjeda" da kompanija čiji su proizvodi kodifikovani ulazi u jedinstvenu NATO NCS bazu i da kao takva može biti pozvana na javne ili poverljive tendere.

Aleksić navodi da je to "besplatna reklama" za kompanije jer, kako je objasnio, 28 NATO zemalja i 38 država van NATO-a koriste kodifikacione "sisteme". Aleksić je objasnio da je originalnost proizvoda "jedan od glavnih uslova" koji mora zadovoljiti NATO standarde.

2024 © - Vesti online