Utorak 17.12.2013.
08:00
Srna

Oldtajmerom od Beograda do Londona

"Trijumfom" od Beograda do Londona
 

Miloš Nikodijević iz Beograda, autor sajta www.autoslavia.com koji okuplja ljubitelje oldtajmera, priča o ljubavi koja se rodila između starih automobila i njihovih vlasnika, navodeći primer jednog Beograđanina koji već četiri decenije vozi i sam servisira svoju "tojotu korolu". Tu je i gospodin koji je samostalno restaurirao "opel kapitan", proizveden s početka pedesetih godina prošlog veka.


"Vlasnik 'trijumf spitfajera' odmah po kupovini njime je putovao do Londona i nazad, a jedan Beograđanin je svojim 'fordom taunusom' proputovao celu bivšu Jugoslaviju tokom godišnjeg odmora. Među ljubiteljima oldtajmera je jedan koji obožava kabriolete i poseduje čak dva legendarna primerka 'fijata 850 spajder' i 'pontijak fajrbird', oba iz 1968. godine, a takođe ima mnogo lepih priča i veoma lepu kolekciju malih modela automobila", navodi Nikodijević.

Danas se automobili troše, kao i sve ostalo, a nekada se u njima uživalo
 

On ističe da su današnji automobili, iako pružaju komfor i bezbednost, većinom siromašni stilom i dizajnerskim rešenjima, sa mnogo plastičnih elemenata, a da su njihov kvalitet izrade i veća istrajnost, u odnosu na stare automobile, dovedeni u pitanje.


"Novi automobili su opasani korporativnim duhom, kreditima i ubrzanim načinom života, pa su spali na prosto i užurbano korišćenje između tačke A i tačke B, dok klasični automobili njihovim vlasnicima nude uživanje pri svakoj vožnji, bude avanturu i dozu zdravog rizika. Kod svih prolaznika izazivaju veliku pažnju i divljenje", navodi Nikodijević.

Uz oldtajmer i Novi Beograd izgleda romantično
 

Stari automobili, zaključuje on, teraju ljude da uspore tempo i osete čari svake vožnje, a ujedno mogu i da razviju hobi kojem se svakodnevno vraćaju.

2024 © - Vesti online