Ponedeljak 16.12.2013.
09:07
Vestionline

Ginekolog na čelu nemačke vojske

Ursula fon der Lajen: Doktorka koja može da nasledi Merkelovu
 

Angela Merkel (59) će svoj novi, treći uzastopni mandat, početi u sredu, tri meseca posle pobede na izborima. Najveće iznenađenje "velike koalicije" je izbor Fon der Lajenove, nekadašnje ministarke rada, na čelo ministarstva odbrane, koje raspolaže i sa najvećim budžetom. 

Nemačka kancelarka još nije izabrala svog naslednika i odbacila je nagađanja da bi sredinom sledećeg mandata mogla da se povuče s premijerske dužnosti. Međutim, analitičari predviđaju da će neočekivani izbor ministra odbrane ponovo otvoriti ti pitanje ako se Fon der Lajenova (55) dokaže u vođenju inače "muškog" resora.

Ursula fon der Lajen jedna je od najpopularnijih političara Hrišćansko demokratske unije (CDU) uprkos animozitetu koji dolazi iz konzervativnog krila stranke zbog njenih napora za modernizacijom partije i predloga za uvođenjem fiksnih ženski kvota na vodećim menadžerskim pozicijama.

Fon der Lajen je po profesiji lekar ginekolig, a prvo ministrovanje joj je bilo u resoru porodice od 2005. do 2009, kada je navodno odbila prvu ponudu Merkelove da bude minisatrka zdravlja.

2024 © - Vesti online