Ponedeljak 16.12.2013.
14:05
D. N. Petrović - Vesti

Brnjak i Jarinje: Niko ništa ne uvozi

Na Jarinju bilo blokade
 

- Oni koji voze robu za sever Kosova dažbine mogu platiti ovde na prelazu, one koji idu u južni deo Pokrajine usmeravamo na carinski terminal u južnoj Kosovskoj Mitrovici - kaže jedan od carinika na Jarinju i naglašava da je u subotu za sever Kosova prošao samo jedan kamion natovaren stočnim brašnom koje ne podleže nikakvim dažbinama.
 

Beograd pomogao Tačiju

- Za nas koji živimo na severu Kosova nije ni bitno: da li se naplaćuju carine ili dažbine. Važno je da je Hašim Tači, uz pomoć i blagoslov Beograda, zaokružio svoju državu, da je stavio rampu na Brnjaku i Jarinju, da je doveo svoje carinike i policajce. Sve drugo je šarena laža na koju je, na žalost, deo Srba naseo - kaže Zlatibor Đorđević, predsednik udruženja Stara Srbija u Leposaviću.

- Roba iz Srbije se ne carini, plaćaju se samo PDV i akciza. Dažbine se plaćaju na prelazu gde kontrolu robe vrše pripadnici MUP-a Srbije, KPS-a, Euleksa i carinici koji su za sada, kako i precizira briselski sporazum, bez vidnih obeležja samoproklamovane države Kosovo, nisam siguran da će tako i ostati - ističe Stevan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok.


I dok preko Brnjaka promet funkcioniše nesmetano, na Jarinju su do preksinoć privrednici sa severa Kosova blokirali prolaz kamiona tvrdeći da su do petka završili sve papire "po starom" i da su očekivali prolaz bez carinjenja robe koju voze.


- Sve smo regulisali na srpskoj strani, a carinici iz Prištine nam traže da platimo nove dažbine, ne pada mi na pamet da to platim - kaže Mirko Petrović, autoprevoznik iz Kraljeva koji je odlučio da se vrati u Rašku.
 

Kontrolu vrše i kosovski carinici
 

- Ništa nam nije jasno: ni šta se sve plaća, ni koliko se plaća, ni kome se plaća - po nekim našim kalkulacijama, ako platimo sve ispaštaće i narod i trgovci - ističe Tihomir Đelošević, vlasnik trgovinskog preduzeća u Leposaviću.

2024 © - Vesti online