Ponedeljak 16.12.2013.
02:21
Beta

Kurti: Predstavnici "Srpske" su četnici

"Laki" je malo nervozan: Aljbin Kurti, ekstremistički vođa Samoopredeljenja
 

"Kažite 'ne' četnicima iz Srpske liste, tako ćete reći da našoj Republici i istoriji. Kazaćete ne i vladi (premijera Hašima) Tačija, jer time kažete da narodu i budućnosti vaše dece", rekao je Kurti na sednici Glavnog odbora pokreta.

On se zauzeo i za ukidanje rezervisanih mesta za pripadnike manjina u Skupštini Kosova, pošto će se na taj način "reći da demokratiji". Na Kosovu je u toku rasprava o potrebi zadržavanja rezervisanih mesta u Skupštini Kosova za pripadnike manjina ili obezbeđivanja garantovanih mesta za manjine.

U prvom slučaju to bi značilo da pripadnici manjina mogu imati manje ili više od 20 rezervisanih mesta, ukoliko to obezbede glasovima, dok bi u drugom slučaju stranke manjina, bez obzira na odziv birača, imale 20 garantovanih mesta u parlamentu.

Kurti je rekao da je njegov Pokret na vreme upozorio na mogućnost "stvaranja Republike Srpske" na severu Kosova posle Briselskog sporazuma, ali da su tada bili "psovani i vređani".

"Sada kada svi vide da je Republika Srpska (na Kosovu) velika opasnost, sada je suviše kasno, veoma kasno i nimalo iskreno", kazao je Kurti.

2024 © - Vesti online