Nedelja 15.12.2013.
16:03
Srna

99 godina od Kolubarske bitke

"S ponosom se sećamo i čuvamo uspomenu na herojstvo srpskih vojnika iz tog perioda", rekao je Dačić, koji je predvodio u Lazarevcu centralnu državnu manifestaciju i položio vence na zajedničku spomen-kosturnicu srpskih, austrougarskih i mađarskih vojnika.

On je istakao da Spomen-hram Svetog Dimitrija sa kosturnicom u ovom mestu predstavlja mjesto počinka više hiljada vojnika.

"Spomen-kosturnica u Lazarevcu redak je primer humanosti jednog naroda koji je sa svojim poginulim vojnicima sahranio i neprijateljske vojnike", rekao je Dačić.

U kripti crkve su ostaci oko 40.000 poginulih vojnika.

Kolubarska bitka je najvažnija bitka između Srbije i Austro-ugarske u Prvom svetskom ratu. Sukob je vođen krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara.

Iako je ceo svet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspešnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske.

Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-ugarska nije uspela da uništi kraljevinu Srbiju, pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.

2024 © - Vesti online