Nedelja 15.12.2013.
17:25
Beta

S. Koreja: Teča pogubljen, tetka još na funkciji

Kim Džong Un ne oprašta izdajnicima koliko god da su mu blizak rod
 

Kim Kong Hui je mlađa sestra bivšeg severnokorejskog lidera Kim Džong Ila, oca Kim Džong Una, a imenovana je za člana komiteta koji je formiran po hitnom postupku.

Time su delimično okončane spekulacije o tome kakva će biti njena budućnost, što je bilo pitanje koje su mnogi postavljali pošto je svetsku javnost zaprepastila vest od o pogubljenju Čang Song Teka.

Pročitajte još: Pjongjang: Podržite lidera, neopraštamo izdajnicima

Neki analitičari veruju da njen uticaj u državi nije ugrožen posle muževljevog pogubljenja. U prilog tome ide i teza nekih da se ona nije protivila odluci svog bratanca da smeni Čang Song Teka.

"Moguće je da je sklanjanje Čang Song Teka usledilo pošto se Kim Kong Hui složila sa tim. Verovatno se protivila da mu se izrekne smrtna kazna, ali to ne znači da nije podržala njegovo smenjivanje", kaže južnokorejski analitačar Hong Hun-ik. On naglašava da se očekuje da će se Kim Kong Hui već u utorak pojaviti u javnosti, na
zvaničnoj ceremoniji povodom godišnjice smrti Kim Džong-Ila.

Analitičar uzima u obzir činjenicu da je Kim Kong Hui u poslednje vreme imala problema sa zdravljem, što ju je sprečilo da aktivno učestvuje u politici. To je, kaže on, jedan od činilaca koji su verovatno omogućili pogubljenje njenog muža.

Čang je pogubljen je u četvrtak, pošto ga je specijalni vojni sud osudio na smrt zbog "neoprostivih grehova", kao sto su frakcionaštvo, kontrarevolucija,korupcija, ali i raskalašan život.

2024 © - Vesti online