Ponedeljak 16.12.2013.
08:00
mondo.rs

Zaboravite na "batina iz raja izašla"

Foto: Ilustracija
 

Bez obzira na to koliko je prisan odnos između roditelja i deteta, povremeno disciplinovanje batinama može da ostavi ozbiljne negativne posledice na psihički razvoj deteta.

"Često se smatra da ukoliko roditelji inače imaju otvoren i blizak odnos sa detetom, batine neće ostaviti negativan uticaj na dete. Ipak, rezultati studije koju smo sproveli ukazuju na to da fizičko kažnjavanje mališanima ne donosi ništa dobro, već samo pogoršava njihovo ponašanje vremenom", rekla je profesor Univerziteta za socijalni rad u Mičigenu Šona Li.

Uprkos brojnim studijama koje su pokazale da batine povećavaju agresivnost kod dece, mnogi roditelji i dalje koriste fizičke kazne u vaspitavanju svoje dece. U studiji je učestvovalo 3.200 porodica iz nekoliko gradova, a podaci su sakupljeni kada su deca imala jednu, tri i pet godina.

Roditelji su prijavili koliko često su tukli svoju decu i koliko su mališani agresivni, kao i sa koliko topline su se inače ophodili prema svojoj deci. U međuvremenu, još jedno istraživanje pokazalo je da tinejdžeri koje roditelji vaspitavaju pretnjama i vikom, imaju više šanse da postanu depresivni i da razviju neki oblik poremećaja u ponašanju.

"Poenta je da se ukaže i na važnost verbalnog ponašanja", rekla je profesor psihologije dr Anet Mahoni. "To se često zaboravlja, ali naša studija pokazuje da je verbalno maltretiranje dece izuzetno štetno za mentalno stanje deteta i njegovo ponašanje".

2024 © - Vesti online