Nedelja 15.12.2013.
10:04
Beta

Vekarić: Zločin u "žutoj kući" ne može da zastari

Zločin ne zastareva: Bruno Vekarić
 

Decembra 16. 2010. godine Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je izveštaj specijalnog izvestioca EU Dika Martija, u kome je navedeno da su Srbi kidnapovani na Kosovu završili u kampovima u Albaniji - u "žutoj kući" u selu Burdelj gde su im vađeni organi.

"Mislim da nije moguće da zločin u 'žutoj kući' zastari, mogu da zastare neka dela ako nije preduzeta nijedna procesna radnja. U Srbiji se to delo tretira kao ratni žločin, krivično delo koje nikada ne zastareva", rekao je Vekarić agenciji Beta.

Pročitajte još:

* O zločinima OVK se ćuti zbog straha

Zamenik tužioca za ratne zločine je dodao da ne može da polemiše na koga - na koju zemlju je direktor kancelarije Stejt dipartmena za južnu i centralnu Evropu Džonatan Mur mislio kada je rekao da u junu ističu zakonski rokovi za istragu o eventualnim zločinima u predmetu o trgovini organima.

"Postavlja se pitanje u odnosu na koju je zemlju - Albaniju, Nemačku, SAD, Kosovo - ako tumači Kosovo kao nezavisnu državu, Mur mislio. Kod nas se to delo tretira kao ratni zločin koji nikad ne zastareva. Srbija je pokrenula postupak i taj zločin ne može ni u jednom slučaju da zastari" , kazao je Vekarić.

Mandat Euleksovog specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije ne može da se ugasi, oni rade jako dobro i na profesionalan način i ne bi formirali tim da ne misle da obave istragu do kraja, rekao je Vekarić.

2024 © - Vesti online