Subota 14.12.2013.
21:54
rts.rs

Uništenje univerzuma već počelo?

Univerzum je dovoljno zastrašujuć činjenicom da je toliko veliki, ali činjenica da bi mogao postane mali kao zrno peska je, priznaćete, još strašnija
 

"Nove kalkulacije fizičara Univerziteta 'Sautern Denmark' sada potvrđuju ovo predviđanje - oni takođe zaključuju da je rizik od uništenja još veći nego što se prethodno mislilo“, saopštili su istraživači u saopštenju.

Naučnici veruju da će pre ili kasnije doći do radikalnog pomaka sila u univerzumu usled čega će svaka čestica postati ekstremno teška.

Fazna transformacija ili po srpski - Nadrljali smo!

Stanje mehura

Ukoliko postoji takvo ultra-gusto Higsovo polje, onda bi ovo stanje "mehura" moglo iznenada da se pojavi na određenom mestu u univerzumu bilo kad, slično kao kad voda vri. Taj mehur će se potom širiti, obraćajući Higsovo polje iz trenutnog u novo stanje. Kao rezultat širenja mehura, sve elementarne čestica u unutrašnjosti dosegnuće mnogo veću masu nego što bi imale van njega, i bile bi privučene da oforme supermasivne centre. Teorija fazne transformacije nije jedina koja predviđa uništenje univerzuma.

Sadržaj u univerzumu, od svakog zrna peska do planete i galaksije, postaće milijardama puta teži nego što je sad.

Reč je o takozvanoj "faznoj transformaciji“, i slično je proceduri kroz koju prolazi voda kad postane para ili kad se magnet zagreje i izgubi svoju snagu.

"Mnoge teorije i predviđanja govore o faznoj transformaciji, ali ima nekih nejasnoća u prehodnim kalkulacijama“, rekao je koautor studije Jens Frederik Kolding Krog.

Prema Higsovoj teoriji, fazna transformacija događa se jednu desetinu milijarditog dela sekunde nakon Velikog praska, uzrokujući pomeranje u strukturi prostor-vreme.

Posledica toga je da se prazan svemir puni supstancom, što naučnici sada zovu Higsovo polje, nevidljivo polje energije koje postoji svuda u univerzumu.

Naučnici su otkrili da bi Higsovo polje moglo da postoji u dva stanja, poput materije koja ima tečni i čvrsti oblik. U drugoj, kasnijoj fazi, Higsovo polje je mnogo gušće nego što su naučnici do sada primetili.

Teorija sažimanja

Tu je i teorija "velikog sažimanja", bazirana na Velikom prasku, koji je oformio univerzum. Nakon Velikog praska, sav materijal je izbačen u univerzum iz jednog malog područja, a njegova ekspanzija se i dalje dešava. U nekoj tački, međutim, to širenje će stati i sav materijal će ponovo početi da se privlači međusobno i na kraju stopiće se u malom području odakle je došao.

Pročitajte sve što smo pisali o svemiru OVDE

"Poslednje istraživanje pokazuje da širenje univerzuma ubrzava, pa nema razloga da očekujemo uništenje na osnovu kosmoloških opservacija. Takođe, veliko sažimanje verovatno neće biti uzrok uništenja univerzuma", smatra Krog.

Krog ističe da će univerzum ipak biti uništen, samo što se ne zna kada.

"Sada smo obavili preciznije kalkulacije i vidimo dve stvari - da, univerzum će biti uništen i to uništenje je još verovatnije nešto što su stari proračuni predvideli", naveo je Krog, dodajući da će taj proces započeti negde u univerzumu i raširiti se odatle.

"Možda je uništenje već počelo negde u univerzumu i upravo u ovom trenutku zahvata ostatak univerzuma. Možda uništenje počinje upravo sada, ili će možda početi za milijardu godina. Mi to ne znamo", ističe Krog.

Uprkos novim predviđanjima da je uništenje verovatnije nego ikad pre, takođe je moguće da se taj proces uopšte neće dogoditi.

2024 © - Vesti online