Subota 14.12.2013.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti

Šeik spasava srpsku kasu

Spas iz Emirata: Aleksandar Vučić u razgovoru sa šeikom Mohamedom bin Zajedom
 

Na putu u Egipat, šeik Mohamed svratio je na četiri sata u Beograd. Dočekao ga je vicepremijer Aleksandar Vučić, primili su ga istovremeno predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić, a šeik je doneo 200 miliona evra (dva kredita od po 100 miliona) investicija u poljoprivredu, premda se i on požalio da Srbija ima projekte za tek 38 miliona, od čega najvećim delom u Vojvodini.
 

I Milo ušao u igru

Arapski investitori pokazali su interes i za modernizaciju pruge Beograd-Bar, što bi značajno povećalo konkurentnost srpske privrede jer bi izvozni transport bio brži i jeftiniji. O ovom poslu sa šeikom je razgovarao crnogorski premijer Milo Đukanović, budući da je najskuplji deo modernizacije upravo crnogorski deo pruge.

- Kad smo razgovarali o investicijama u projekte navodnjavanja, zatražio sam da mi se pokažu projekti, a šeik Mohamed me je samo prekinuo rekavši:
- Aleksandre, ta stvar je završena. Pređi na nešto novo - prepričao je Vučić.


Vicepremijer je rekao da su zajmovi dobijeni pod najboljim mogućim uslovima, jedan s kamatom od tri odsto, a drugi za manje od dva odsto, sa grejs periodom od tri godine, ali je naglasio i da je problem to što nema dovoljno dobrih projekata za te kredite.
Potpredsednik Vlade najavio je da će do juna u Pančevu početi da radi fabrika u kojoj će se proizvoditi komponente za avione boing i erbas, a da je završen i koncept master plana za projekat Beograd na vodi, koji će, kako je rekao, potpuno izmeniti Srbiju.
 

Er Srbija dogodine u plusu

Nacionalna aviokompanija Er Srbija prvi je posao Vlade Srbije i Abu Dabija koji je praktično zaokružen. Ipak, posle dubioze koja je donosila 45 miliona evra gubitaka godišnje, kompanija ne može za kratko vreme da izađe na zelenu granu.
- Ovu godinu će Er Srbija završiti sa 30 miliona evra gubitaka, ali će već iduće biti u plusu - objasnio je Aleksandar Vučić.
Predstavnici Mubadale zainteresovani su i da u pančevačkoj Utvi pokrenu proizvodnju aviokomponenti za erbas i boing. U tim pogonima bi trebalo da posao nađe 600 radnika, a od izvoza bi zarađivali 450 miliona evra.

 

- Ta investicija je vredna 3,1 milijardu evra. To bi značilo ne samo promenu igre, već promenu svega u regionu. Tu ima oko 1,6 kilometara izlaza na vodu. Srbija će drugačije izgledati posle toga. Beograd na vodi je projekat koji će, kako je rekao, promeniti celokupnu sliku grada, kad budu izgrađeni četiri hotela, parkovi i molovi. Za tako veliki projekat je potreban konsenzus svih u zemlji i izrazio je spremnost da razgovara o tome sa svima, predstavnicima opozicije i svima drugima. To bi donelo neverovatan novac našoj zemlji i izmenilo ne samo izgled Beograda, nego cele Srbije - rekao je Vučić i dodao da su investitori iz UAE spremni da sve brzo rade.


Pored agrara, avioindustrije, projekta Beograd na vodi, predstavnici investicionog fonda Mubadala pripremaju i izgradnju naučnog centra i fabriku čipova u Srbiji, a predstavnici Ministarstva odbrane Srbije već su dogovorili isporuku raketnog sistema alas.


Na Kopaoniku su počeli radovi na izgradnji hotela na mestu nekadašnjeg hotela Jugobanka. Reč je o luksuznom objektu sa žičarama koji će biti otvoren za sve ljude, izuzev u vremenu kad se u njemu odmara šeik.

Mubadala ulaže širom planete

Razvojna kompanija Mubadala formirana je u oktobru 2002. i u potpunom je vlasništvu vlade UAE. Cilj ove kompanije je da preusmeri prihode UAE, uzevši u obzir da su vlade svih velikih izvoznika nafte iz Persijskog zaliva shvatile da petrodolari nisu večni, te da ulaganje samo u obveznice u dolarima ili evrima takođe nije dovoljno zbog lomova na tržištu.

 

Tako se krenulo u osnivanje lanca kompanija za ulaganja u različite delatnosti, od avioindustrije, do informacionih tehnologija, poljoprivrede, rudarstva i metalurgije, nekretnina, infrastrukture, transporta i logistike, zdravstvo i druge delatnosti. U 2012. koncern je imao imovinu od 37 milijardi, a neto profit od 8,5 milijardi dolara.

2024 © - Vesti online