Subota 14.12.2013.
00:26
Beta

Srpske lokalne vlasti na KiM: Srbi, plaćajte carinu!

Počela naplata carine, pa se oglasili zvaničnici
 

"Sva procedura na administrativnim prelazima obavljaće se na srpskom jeziku i biće statusno neutralna, a celokupna naplata poreza i PDV-a ići će u fond za razvoj severnog dela Kosova i Metohije", saopštili su predstavnici vlasti Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

"Zato pozivamo privrednike i građane severa Kosova i Metohije da u potpunosti poštuju sporazume koje je potpisala naša država Srbija, a koji su u interesu svih građana koji žive i rade na ovom delu teritorije Srbije", naveli su oni.

Kosovske carine saopštile su da će od subote na graničnim prelazima Kosova i Srbije na severu, Brnjak i Jarinje, početi naplata carine za robu koja se uvozi iz Srbije, kao što je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Portparol Kosovskih carina, Adriatik Staviljeci, kazao je da su obavljene sve pripreme za početak naplate carine na severu Kosova.

"Carinjenje roba koje ulaze iz Srbije na Kosovo obavljaće se na Brnjaku i Jarinju", kazao je on, dodajući da se vozila sa robom više neće upućivati na terminale unutar teritorije Kosova radi carinjenja.

Prema Briselskom sporazumu, sredstva prikupljena carinjenjem i taksama uplaćivaće se na žiro-račun Kosova, da bi onda bila transferisana u Fond za razvoj severa, koji nadgleda Evropska unija.

2024 © - Vesti online