Petak 13.12.2013.
15:02 >> 18:46h
Beta

Eksplozija u Krušiku, 3 povređeno

Foto: Arhiva

Kako saznaje Telegraf.rs, do nesreće je došlo u objektu montaže proizvoda kada je eksplodirao protivoklopni projektil "bumbar".

Do eksplozije, u kojoj su povređena dva radnika Vojno-tehničkog instituta iz Beograda i jedan radnik "Krušika", došlo je prilikom ispitivanja motora i inicijalnog punjenja "bumbara".

Teže povređeni radnik ima povrede glave, grudnog koša i stomaka i smešten je na intenzivnu negu valjevske bolnice, dok su dvojica lakše povređenih radnika, posle ukazane lekarske pomoći, pušteni na kućno lečenje. O ovom inicdentu još se nije oglasilo rukovodstvo "Krušika" ni Ministarstvo odbrane.

"Bumbar" je raketni program koji se nalazi u fazi osvajanja, a realizuje ga Krušik u saradnji sa Vojno-tehničkim institutom u Beogradu.

Radnici traže smenu generalnog direktora

 Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pitaju državu - ko posle ovog incidenta u kome su stradali radnici treba da odgovara?

"Tražimo da se javnosti obelodani izveštaj vojne komisije o nedavnoj kontroli u ovoj fabrici kada su konstatovali nepravilnosti i da ne postoje uslovi za normalan rad u skladu sa merama HTZ zaštite. Tražimo hitno smenu generalnog direktora Jovana Davidovića i preispitivanje dosadašnjeg rada čelnih ljudi fabrike. Ne pristajemo na odgovor Ministarstva odbrane da su radnici iskusni u svom poslu i da prilikom incidenta nije pričinjena materijalna šteta, da nema mesta panici, i da u fabrici "nije došlo do eksplozije".

Da li treba da se desi neka veća tragedija da bi država adekvatno reagovala na probleme koji već duže vreme pritiskaju ovu nekada prestižnu i jaku fabriku koja je danas u kolapsu, u milionskim dugovima i blokadi. Treba li radnici da strahuju za život odlaskom na posao, a njihove porodice da budu u strahu - hoće li se živi vratiti
kućama? Materijalna šteta se može sanirati, ljudski životi ne!", zaključuje se u saopštenju sindikata.

2024 © - Vesti online