Petak 13.12.2013.
09:06
rts.rs, Beta

Vukčević: Stojiljković naručio ubistva braće Bitići

Vukčević je gostujući na Radioteleviziji Srbije rekao da je naredba išla preko generala tadašnje službe javne bezbednosti Vlastimira Đorđevića do tadašnjeg zamenika komandanta za obuku specijalnih jedinica policije Gorana Radosavljevića Gurija.

"To smo uspeli da utvrdimo u toku predistražnog postupka. Znam da nije simpatično govoriti o tome, pošto je Vlajko Stoiljković mrtav, ali to je relevantan podatak", kazao je tužilac.

Relevantan podatak: Vladimir Vukčević

On je naveo da je, iako to nije uobičajeno, o ovim saznanjima rešio da govori nakon što je brat ubijenog Fatos Bitići počeo da iznosi podatke u javnost.

"Nakon toga i nakon nekih tvrdnji koje nisu odgovarale istini, ja sam morao da izađem u javnost i neke stvari objasnim", kazao je Vukčević.

Braća Bitići, američki državljani albanskog porekla, ubijeni su tokom sukoba na Kosovu 1999. godine. Posle hapšenja i izdržane kazne zbog ilegalnog prelaska granice, oni su iz zatvora u Prokuplju odvedeni u Nastavni centar MUP-a u Petrovu Selu i ubijeni. Njihova tela pronađena su u obližnjoj grobnici.

Stoiljković, koji se sada pominje kao mogući nalogodavac tog ubistva, ubio se na stepeništu parlamenta SRJ 2002. neposredno posle usvajanja zakona o saradnji sa Haškim tribunalom kojim je omogućeno izručenje domaćih državljana.

Tužilac za ratne zločine izjavio je i da je veoma zadovoljan time kako teče istraga o trgovini ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu i "žutoj kući".

"Sve što je do sada utvrđeno pokazuje da su ti zločini izvršeni. Sada samo treba doći do izvršilaca, a mislim da smo na putu", kazao je Vukčević.

2024 © - Vesti online