Četvrtak 12.12.2013.
22:40
mozzartsport.com

Čudo u Istanbulu: Partizan pobedio Fenerbahče!

Spektakularna igra: Bogdan Bogdanović
 

Nikada ne potcenjujte srce šampiona! Šta drugo reći nego - maestralno! U Istanbul su ispraćeni kao da su već izgubili, a u Beograd će se košarkaši Partizana vratiti kao apsolutni heroji! Neverovatnim, božanskim, vanserijskim naporima crno-beli su uspeli da šokiraju veliki Fenerbahče, koji definitivno mora još puno da uči - 79:77.
Beograđani su odigrali najbolje kada je bilo najpotrebnije - posle sjajne prve deonice usledio je logični pad u igri, ali od kraja treće deonice pa sve do poslednjeg zvuka sirene mašinerija Duška Vujoševića igrala je gotovo besprekorno! I došla do izuzetno bitnog brejka, koji će imati smisla samo ako Budiveljnik uspe da savlada Nanter u Kijevu u petak od 18 časova.


Potpuno nadrealan podatak je da su Lovernj, Milosavljević, Bogdanović i Kinsi postigli čak 75 od ukupno 79 poena ekipe!!! Po dva poena postigli su Milutinov i Musli. Snajperski preciznim šutevima, neverovatnom energijom, željom i pametnom igrom u ključnim momentima ova četvorka ponela je svoj tim do najvećeg uspeha ove sezone i pobede koja će, najverovatnije, doneti ostanak u evroligaškom društvu!
Još jednom se pokazalo da je Istanbul taličan grad za Partizan. Posle 1992. godine i Đorđevićeve istorijske trojke za titulu prvaka Evrope crno-beli su uspeli da ostvare još jednu izuzetno važnu pobedu, koja će sigurno beskrajno značiti ovom mladom timu za nastavak sezone.


Na utakmici su, kao što je bilo najavljeno, bili i navijači Novog Pazara, koji su, slučajno ili ne, bili smešteni odmah iza klupe crno-belih. Partizan je prvih deset minuta odigrao zaista neverovatno! Šuterski izuzetno kvalitetno, gotovo nepogrešivo, što je u jednom trenutku donelo čak 17 poena prednosti (26:9). Kinsi i Milosavljević su igrali sjajno, besprekorno i na krilima njihove dobre igre crno-beli su zgazili favorizovani Fenerbahče u prvom kvartalu. Domaćin je prve poene postigao tek posle dva minuta igre, dok je Partizan sa tri vezane trojke do polovine četvrtine napravio devet poena prednosti – 16:7. Seriju 10:0 kompletirali su Lovernj i Kinsi, a Vidmar je samo na trenutak prekinuo furiozni nalet gostiju.


Nedugo zatim Partizan je sa nove dve trojke, koje su postigli Kinsi i Milosavljević stigao do najveće prednosti na utakmici, dok je domaćin bio u potpunom šoku. Ipak, do prvog odlaska na mali odmor Fener je preko Preldžića i Bjelice malo umirio rivala i zaostatak sveo na 13 poena – 30:17. Ono što treba istaći jeste da je tim Duška Vujoševića u prvih deset minuta šutirao 5/6 za tri poena, a uz to je imao i odličan procenat šuta za dva poena. Fenerbahče je već na startu druge deonice uspeo potpuno da se vrati u život. Znatno angažovanija i ozbiljnija igra na obe strane, bespotrebno izgubljene lopte gostiju, kao i serija 11:0 kojoj su kumovali Žorić, Mekejleb i Bogdanović sveli su prednost Partizana na svega dva poena do polovine deonice - 30:28. Prve poene u drugoj četvtini ubacio je Lovernj posle pet i po minuta igre, ali je igra Partizana bila očajna.

Fener je preko Bogdanovića stigao do zaostatka od samo pola koša, a onda je usledila reakcija Milutinova i Lovernja, koji su podigli prednost na neku sigurniju distancu. Ipak, trojka Mekejleba ponovo je unela nemir, da bi već u sledećem napadu Bogdan Bogdanović odgovorio na isti način, pa je na kraju rezultat bio 39:37 za crno-bele... Na startu drugog poluvremena dva Bogdanovića su razmenila po jednu trojku. Domaćin je samo na kratko stigao do vođstva, ali je posle trojke srpskog beka ponovo usledila mini-serija u režiji Preldžića i Žorića za rezultat 47:42.


Isti tandem vukao je domaćina i u nastavku utakmice. Žorić je bio prava enigma za odbranu rivala, pošto je sa svih pozicija pogađao, dok je Preldžić u stopu pratio svog saigrača. Ipak, od rezultata 58:50 Partizan je uspeo da napravi seriju 9:0 i ponovo povede posle dužeg vremena, zahvaljujući koševima raspoloženih Bogdanovića i Lovernja. U samom finišu deonice srpski reprezentativac je napravio svoj četvrti faul, pa se njegov izostanak na parketu odmah osetio. Partizan je, baš kao i protivnik, napravio niz loših napada koji nisu realizovani, pa je rezultat na poslednjem malom odmoru bio 60:59 za domaćina. A onda, na samom startu, snajperski precizni šutevi Bogdanovića i Kinsija van linije 6.75 doneli su pet poena prednosti Partizanu - 65:60, dok je domaćin ponovo bio u užasno lošoj seriji, baš kao na početku utakmice. Neverovatno, ali istinito, Fenerbahče je svoje prve poene u poslednjoj četvrtini postigao tek na njenoj polovini. Ukupno gledano, skoro sedam minuta je tim Željka Obradovića bio bez koša, dok su gosti preko Lovernja i Milosavljevića i novom serijom 10:0 činili sve da dođu do šokantne pobede.
Posle dve-tri izgubljene lopte crno-belih, gosti su neverovatnim naporima uspeli da saseku isto toliko lopti - Milosavljević i Kinsi su rešili zlata vredne napade, a prvi poeni Muslija doneli su Partizanu rezultat 75:67 minut i 22 sekunde pre kraja utakmice.


Domaćin je zahvaljujući neverovatno požrtvovanoj igri Mekejleba uspeo da stigne rivala i uvede meč u penal završnicu. Ipak, sigurna ruka Tarensa Kinsija dovela je crno-belima neverovatnu pobedu!

Fenerbahče - Partizan 77:79 (17:30, 20:9, 23:20, 17:20)
Dvorana: Ulker Sport Arena. Gledalaca: 11.917. Sudije: Hoze Martin (Španija), Huan Karlos Arteaga (Španija), Petros Papapetru (Grčka).
Fenerbahče: Mekejleb 11 (6as, 5sk, 4ul), Onan, Bjelica 8, Ermiš, Mahmutoglu 2, Kleiza 5, Vidmar 2, Žorić 14, Sipahi, Birsen, Bogdanović 14, Preldžić 21 (6sk, 7as)
Partizan: Aranitović, Lovernj 18 (5sk), Dalo, Milutinov 2, Milosavljević 18 (4/5 za tri, 5sk, 5as), Bogdanović 19 (5/7 za tri, 4sk, 5as), Gagić, Musli 2, Šalić, Andrić, Kinsi 20 (5ul, 4as), Bezbradica

2024 © - Vesti online