Četvrtak 12.12.2013.
21:30
Beta

Guverner: Inflacija naredne godine 4,4 odsto

Jorgovanka Tabaković

Na konferenciji povodom završetka projekta "Jačanje institucionalnih kapaciteta NBS", ona je ocenila da su takva inflatorna ocekivanja finasijskog sektora, kao najupućenijeg u to koliko NBS dobro radi svoj posao, za centralnu banku "potvrda i ogromna obaveza da tim očekivanjima i odgovori".

"Naša projekcija ciljane inflacije koju želimo da usidrimo u srednjem roku od tri godine je upravio četiri odsto", rekla je Tabakovićeva i istakla da će u 2013. godišnja inflacija biti i ispod granica cilja.

Kako je navela, inflacija novembar 2012. na novembar 2013. je 1,6 procenata. "To zanči da ćemo ove godine biti ispod granica cilja, sa vrlo niskom inflacijom, i to u situaciji kada imamo rast društvenog proizvoda. Ne značajan, ali da imamo", rekla je Tabakovićeva.

Prema rečima guvernerke NBS, niska inflacija je, pre svega, rezultat dobre monetarne politike koju vodi centralna banka, odnosno dobro odmerenih i pravoremenih konzervativnih mera. Tabakovićeva je istakla da o poverenju u tu politiku govori i to da
će međunarodni investitori krajem ove ili početkom naredne godine emitovati dinarske hartije od vrednosti.

2024 © - Vesti online