Četvrtak 12.12.2013.
17:59
Beta

Tolimir: Karadžić nije znao za Srebrenicu!

Svedoci poricali da je Radovan Karadžić znao za Srebrenicu
 

Tribunal je ove godine Tolimira koji je, kao general, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta VRS Ratka Mladića, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Optužnica za srebrenički genocid tereti i Karadžića (68), tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga.

I Blagojević poricao Karadžićevu odgovornost

Da je imao bilo kakvo saznanje o streljanjima u Srebrenici, danas je, u odbranu Karadžića, poricao i Vidoje Blagojević, takođe oficir VRS koga je Tribunal osudio za učešće u tim zločinima. Blagojević je negirao tvrdnju svedoka optužbe Momira Nikolića koji mu je u leto 1995. bio podređen, da ga je 12. jula 1995. obavestio da će zarobljenici iz Srebrenice biti pogubljeni. Tvrdio je da Nikolića tog dana nije ni video.

 

VRS i policijske snage su, po optužnici, pogubile oko 7.000 srebreničkih Muslimana pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Tolimira koji je svedočio po obavezujućem nalogu suda (subpoena), Karadžić je, tokom kratkog ispitivanja, pitao da li ga je ikada informisao o streljanju muslimanskih zarobljenika - bilo planiranom ili počinjenom.

"Tada vas nisam mogao obavestiti o nečemu što ni sam nisam znao", odgovorio je Tolimir. Precizirao je da je s Karadžićem o Srebrenici razgovarao 9. jula 1995, kada ga je obavestio da je "VRS ispred Srebrenice".

"Vi ste rekli da uzmu Srebrenicu ako mogu", kazao je svedok, naglasivši da je Karadžić naložio i "da se vodi računa o Unproforu, civilima i zarobljenicima", ali "tada još nije bilo zarobljenika".

Glavni obaveštajac VRS sugerisao je da nije znao šta se događalo posle pada Srebrenice, zato što je odmah otišao do susedne Žepe koju je napadala njegova vojska. General Tolimir tvrdio je i da ne zna šta je pisalo u nestalim izveštajima o Srebrenici koje je njegov sektor poslao Karadžićevom kabinetu od 13. do 17. jula 1995, u vreme kada su, po optužnici, počinjeni zločini.

2024 © - Vesti online