Četvrtak 12.12.2013.
16:43
Beta

Tužilaštvo završilo iznošenje dokaza protiv Mladića

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

Predsedavajući sudija Alfons OrI je za "poslednju nedelju februara" zakazao zasedanje na kojem će odbrana podneti zahtev za oslobađanje Mladića na osnovu tvrdnje da tužioci, u prvoj polovini suđenja, nisu dokazali njegovu krivicu. Do tada sud neće zasedati u postupku protiv Mladića, osim o administrativnim pitanjima.

Poslednji, 164. svedok optužbe, vojni veštak Rejno Tunens izjavio je, na kraju višednevnog iskaza, da su u leto 1995. godine pripadnici jedinice "Škorpioni" delovali u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Tunens se pozvao na borbeni izveštaj tog korpusa iz septembra 1995. u kojem su "Škorpioni" navedeni kao "naše snage", odnosno kao "jedinica MUP Srbije", potčinjena VRS. "Škorpioni" su krajem jula 1995. u okolini Trnova streljali šestoricu Muslimana iz Srebrenice, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

Taj zločin su počinioci snimili, a film je prvi put prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu 2006. godine. Počinioci su kasnije uhapšeni i osuđeni u Srbiji.

Ratni komandant VRS, Mladić (70) optužen je za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice pošto je ta vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Po dokumentima koje je analizirao, Glavni štab VRS je "u najmanju ruku, tolerisao prisustvo" paravojne formacije Željka Raznatovića - Arkana u zapadnoj Bosni u jesen 1995, rekao je svedok tužilaštva Tunens.

2024 © - Vesti online