Četvrtak 12.12.2013.
19:10
Beta

Vranje: Zimski spasioci bez čizama i rukavica

Foto: Ilustracija
 

Tašković je za agenciju Beta izjavio da ta jedinica sa prvim većim snegom može da očekuje na desetine poziva za pomoć i spasavanje, najčešće iz usamljenih staračkih domaćinstava u velikom broju planinskih sela.

"Ukoliko bi se sutra ukazala potreba da naša jedinica interveniše po snegu i probije se do nekog udaljenog sela ljudi bi mogli da koriste samo vatrogasna odela koja jedino imamo ili svoju odeću. Hitno nam je potrebno šest kompleta opreme za zimu koji sadrže čizme, jakne i rukavice, a tri kompleta koštaju 200.000 dinara", kazao je komandant.

Po njegovim rečima, od tehničke opreme vatrogasno spasilačka jedinica iz Vranja je 2012. godine od Vlade Srbije dobila motorne sanke, ali su pokvarene, a za servis treba obezbediti prevoz do Beograda.

"Nismo dobili ni krplje koje znatno olakšavaju hodanje po snegu što nam je prošle godine obećala lokalna samouprava u Vranju. Par košta 60 do 120 evra, a za našu vatrogasno-spasilačku jedinicu bi bilo dovoljno dvadesetak krplji", rekao je komandant.

Tašković je naveo da je vranjska jedinica tokom 60 dana vanrednog stanja 2012. godini zbog snega i hladnoće imala više od 100 intervencija u najnepristupačnijim planinskim selima. Bili su zavejani stariji žitelji kojima je bila neophodna i medicinska pomoć.

2024 © - Vesti online