Četvrtak 12.12.2013.
15:13
Beta

Jahjaga: Dijalog sa Srbijom jedino rešenje

Atifete Jahjaga, predsednica samoproklamovanog Kosova

"Razumljivo je da smo u našem društvu imali oklevanja i suprotstavljanja procesu dijaloga koji treba da se završi Sporazumom o normalizaciji odnosa Republike Kosova i Republike Srbije, koji obezbeđuje mir i stabilnost i otvara put evropske budućnosti.


Sporazum treba da prihvatimo kao način za napredovanje i kao naš cilj za realizaciju težnje za integraciju zemlje (Kosova), za očuvanje naše celovitosti kao države", kazala je Jahjaga u godišnjem obraćanju građanima i poslanicima Skupštine Kosova.


Ona je dodala da treba da se prihvati nastojanje međunarodnih prijatelja - SAD i Evropske unije, da se prevaziđe istorija nasilja i nesporazuma.
 

Jahjaga je rekla da Kosovu treba potpuno sprovođenje Sporazuma o normalizaciji.  Jahjaga je istakla da je cilj dijaloga sa građanima Kosova svih zajednica, posebno Srba, nastojanje da se okonča međusobno nepoverenje i da se otvori novo poglavlje, zasnovano na poverenju i zajedničkim ciljem za bolji život.


"S toga smo mi pružili ruku saradnje srpskoj zajednici koja živi na jugu i severu reke Ibar", rekla je kosovska predsednica i dodala da sada institucije Kosova imaju odgovornost da pomognu da ta zajednica živi u sredini gde se poštuje red i zakon, da se oslobodi "straha od kriminalaca koji su profitirali na njihovu štetu".


Obraćajući se na srpskom jeziku, Jahjaga je rekla da Kosovo dokazuje da je moguće da se zajedno izgradi budućnost i da ravnopravni građani, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost, odgovorno teže ka evropskim integracijama.


"Mi smo se zakleli pred našim građanima da ćemo suzbiti korupciju do kraja uspostavljajući praksu nulte tolerancije nad negativnim fenomenima. Sada je vreme za podnošenje opipljivih rezultata. Treba nam doslednost, treba nam hrabrost i treba nam poverenje u sistem koji smo stvorili", rekla je Jahjaga.

2024 © - Vesti online