Četvrtak 12.12.2013.
14:20
Beta

Putin: Kijevu ne namećemo ništa; Ešton: Janukovič će potpisati

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič
 

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič namerava da potpiše sporazum sa EU, rekla je novinarima u Briselu visoka predstavnica Ketrin Ešton.

Ketrin Ešton

"Pazite, Janukovič mi je objasnio da namerava da potpiše Sporazum o pridruživanju. Ono o čemu je govorio bile su kratkoročna ekonomska pitanja sa kojima se zemlja suočava i prema mom mišljenju, ti izazovi, koji su realni, mogu se prevazići podrškom koja dolazi ne samo iz institucija Evropske unije, već i time da on pokaže da ima ozbiljan ekonomski plan", rekla je Eštonova.

Kako prenose mediji, Eštonova je dodala da će potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Ukrajina-EU pomoći da se privuku određene investicije koje su potrebne Janukoviču. Ketrin Ešton boravila je prethodna dva dana u Kijevu gde je razgovarala sa Janukovičem i ukrajinskom opozicijom u nastojanju da se reši kriza u toj zemlji.

Vladimir Putin, predsednik Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u godišnjem obraćanju naciji:

"Mi nikome ništa ne namećemo, ali ako naši prijatelji imaju želju da zajednički radimo, spremni smo da nastavimo rad na ekspertskom nivou", kazao je Putin u Kremlju pred oko hiljadu zvanica, članova najvišeg ruskovodstva zemlje.

Po njegovim rečima, još pre sadašnjih događaja u Kijevu, počev od maja ove godine, "Ukrajina je izrazila želju da prisustvuje svim susretima trojke kao posmatrač i više puta izjavljivala da je zainteresovana da se priključi pojedinim sporazumima Carinskog
saveza".

Pročitajte sve o protestima u Kijevu OVDE

Putin je kazao da je evroazijski projekat zasnovan na "ravnopravnosti i na realnim ekonomskim interesima".

"Mi ćemo dosledno razvijati evroazijski proces, ne suprotstavljajući ga drugim integracionim procesima, među kojima i takvom zrelom procesu, kao što je evropski", dodao je Putin.

2024 © - Vesti online