Četvrtak 12.12.2013.
12:51
Srna

Makedonci ruše spomenik caru Dušanu

Ruše ga, jer je nezakonit: Spomenik caru Dušanu

Žernovski je naveo da je na Mostu civilizacija postavljeno pedesetak spomenika bez ikakve dokumentacije, a da je među njima i statua cara Dušana.

"Moraćemo da odstranimo sve što je nezakonito postavljeno u opštini. Spomenike nećemo tretirati kao nešto posebno. Samo ako radimo principijelno možemo da izbegnemo zamke `kukavičijih jaja` koje vlast želi da položi u opštini", rekao je Žernovski.

Prema njegovim rečima, prethodna lokalna vlast tokom 2010. godine predvidela je da na mostu bude 20 skulptura, a do sada je postavljeno 38. Žernovski je rekao da su sporne i statue Aminta Trećeg, Perdika Prvog, mitskog kralja Karana, Parmeniona, Filipa Petog, Gavrila Radomira, Ivana Vladislava i drugih.

Još nije poznato ko je naručio, platio i postavio spomenik caru Dušanu, kao ni to ko je pokušao da ga sruši, iako su neki visoki funkcioneri albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) javno priznali da su tome prisustvovali.

Grupa od tridesetak Albanaca pokušala je krajem prošle sedmice da sruši spomenik caru Dušanu u centru Skoplja, i oštetila deo mermerne ploče na kojoj se nalazi spomenik i ostavila statuu bez žezla i krsta u rukama.

Skopski list "Dnevnik" otkriva da je inicijator rušenja spomenika caru Dušanu bio predsednik opštinskog odbora DUI u skopskoj opštini Čair Bekir Asani, koji je lično učestvovao u incidentu.

2024 © - Vesti online