Sreda 11.12.2013.
21:16
Beta

Mladić mora da svedoči na suđenju Karadžiću

Pred Haškim tribunalom: Mladić i Karadžić
 

U podnesku, Karadžić je naveo da od Mladića očekuje da potvrdi da njega (Karadžića) nikada nije obavestio "da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da se streljaju ili da su bili streljani".

Karadžić od Mladića očekuje i da posvedoči da se njih dvojica "nikada nisu dogovorili, niti planirali da proteraju Muslimane ili Hrvate". Optužnica ih tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

Mladić bi, po Karadžićevom očekivanju, trebalo da potvrdi i da je Karadžića redovno uveravao da VRS ne otvara neselektivnu i nesrazmernu vatru na Sarajevo, kao i da nije ispalila granate koje su, u dva incidenta, ubile i ranile stotine civila na pijaci Markale, 1994-95.

Mladićeva odbrana zatražila je u maju da Tribunal odbaci Karadžićev zahtev, zato što, po pravilima, optuženi ne može biti primoran da svedoči na svoju štetu, što bi, po braniocima, iskaz na suđenju Karadžiću bio za Mladića. Budući da je optužnica protiv obojice ista, Mladić bi, po odbrani, bio prinuđen da svedoči, iako na to nije obavezan u svom procesu.

Usvajajući Karadžićev zahtev da Mladića obaveže na svedočenje, raspravno veće ocenilo je da je bivši komandant VRS "u jedinstvenom položaju da pruži dokaze o informacijama koje je on preneo ili nije preneo optuženom o mnogim događajima navedenim u optužnici, uključujući streljanja u Sarajevu i granatiranje i snajperisanje Sarajeva".

Upozorenje odbrane da bi svedočenjem u odbranu Karadžića, general Mladić mogao biti prinuđen da svedoči na svoju štetu, sudije su odbacile, naglašavajući da se svedočenje ne može upotrebiti ni u jednom drugom procesu.

Odluku da Mladića obavežu na svedočenje, sudije su donele tek 11. novembra zato što su čekale da apelaciono veće suda odluči o žalbi koju je na obavezujući nalog za svedočenje na suđenju Karadžiću ranije uložio general Zdravko Tolimir.

2024 © - Vesti online