Sreda 11.12.2013.
15:30
jutarnji.hr

Poslednja Hrvatska pravna bitka u Hagu: Tajna tužba protiv Srbije

Međunarodni sud pravde u Hagu
 

“Između 1991. i 1995. godine Savezna Republika Jugoslavija prekršila je Konvenciju o genocidu. Kontrolišući direktno delatnost svojih obaveštajnih agenata, vojnih i paravojnih formacija na teritoriji Hrvatske, na području Knina, Dalmacije, istočne i zapadne Slavonije, Savezna Republika Jugoslavija je odgovorna za “etničko čišćenje” hrvatskih državljana iz tih područja – proces koji je takođe rezultirao velikim brojem prognanih, ubijenih, mučenih ili bespravno zatočenih hrvatskih državljana..“. – tako počinje hrvatska tužba za genocid protiv Srbije koju je 1999. sastavio tadašnji ministar pravosuđa i profesor emeritus na zagrebačkom Pravnom fakultetu Zvonimir Šeparović.

Povlačenje tužbe

U poslednjih 14 godina hrvatska tužba prošla je kroz brojne turbulencije i nekoliko puta bila blizu povlačenja, ali s obzirom na brojne okolnosti do toga nije došlo. Poslednji put takva mogućnost pojavila se ubrzo nakon dolaska na vlast Kukuriku-koalicije. Ponovno je otvorena rasprava o navodnoj besmislenosti tužbe, a u korist njenog povlačenja ponuđena su dva argumenta. Prvi se ticao diplomatskih odnosa sa Srbijom. I predsednik Josipović i ministrka inostranih poslova,Vesna Pusić, više puta su ponovili kako bi tužbu trebalo povući ako Beograd pristane na neku vrstu vansudske nagodbe i učini određene ustupke Hrvatskoj.

Obrazloženje te tužbe, odnosno njen Memorijal dve godine kasnije, napisali su pravnici poznatiji kao današnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović i današnji pomoćnik glavnog sekretara UN-a Ivan Šimonović.

Dugo očekivani sudski proces u kojem će Hrvatska pokušati da dokaže da je Republika Srbija tokom Domovinskog rata počinila genocid protiv hrvatskog naroda trebao bi da počne u nartu 2014. godine.

Hrvatski pravni tim predvodiće redovna profesorka međunarodnog prava na riječkom Pravnom fakultetu Vesna Crnić-Grotić i redovni profesor međunarodnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davorin Lapaš, a međunarodnu stranu hrvatskog pravnog tima predvode bivši glavni tužilac za Englesku i Vels Keir Starmer i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Kembridž Džejms Kraford.

Srpsku stranu zastupa bivši vojni sudija Saša Obradović, a odluku će doneti sudsko veće od 15 sudija među kojima je i hrvatski ekspert za međunarodno pravo Budislav Vukas. Očekuje se da će sudski proces trajati između jedne i dve godine.

2024 © - Vesti online