Nedelja 14.03.2010.
12:03
Sportnetwork

Katica "majka" srpskog fudbala

Primera je bezbroj, ali mi ćemo se ipak vratiti na sam početak. Tako, recimo, u "Spomenici BSK-a 1911-1931. godine" u prvoj rečenici piše: "Osnivači Beogradskog sport kluba bili su gospođa Todorovićka..."

Ko je bila ta "gospođa Todorovićka"?
Reč je o Katici Todorović, majci člana prve uprave BSK i igrača prvog tima beogradskih "plavih" Bože Todorovića. Rođena u Beogradu sredinom marta 1867. godine, odmah je shvatila zbog čega se njen sin zaljubio u fudbal i, uprkos žestokom protivljenju supruga, uglednog trgivca, u svoje majčinsko krilo prigrlila i sve druge fudbalere, sinovljeve drugove.

Prvo igralište BSK nalazilo se otprilike tu gde je danas Univerzitetska biblioteka, a kuća Todorovića na mestu sadašnje stambene zgrade u Bulevaru kneza Aleksandra Obrenovića (Revolucije) broj 98. Pošto u početku na igralištu igrači nisu imali gde da se presvuku, Katica je otvorila vrata svog doma i jedna soba postala je svlačionica.

Posle treninga i utakmica spremala je sendviče, čaj, kolače i kad bi "deca užinala" vodila bi ih u salon da zajedno sviraju i pevaju. Čak je priređivala i javne klupske zabave, priredbe i igranke, što je vremenom podstaklo osnivanje "sekcija" gospođica, obično sestara igrača, koje su vodile računa o kulturnom životu fudbalera.

Bili su to mali klupski rituali, kojima se unapređivao razvoj fudbala... Profesionalizam je došao mnogo, mnogo kasnije.
 

2024 © - Vesti online