Sreda 11.12.2013.
04:17
RTS

Mihajlović: Legija, Gumar, Šiptar i Čume zloupotrebili JSO

Dušan Mihajlović svedočio o pobuni JSO 2001. godine
 


Nekadašnji prvi čovek MUP-a kaže da je na početku pobune Ministarstvo unutrašnjih poslova ponašanje Crvenih beretki ocenilo kao oružanu pobunu. Međutim, nekoliko dana kasnije Vlada je, tvrdi Mihajlović, te događaje okarakterisala kao miran i opravdan protest.


Prema njegovim rečima, Jedinica za specijalne operacije bila je zloupotrebljena i za njenu pobunu 2001. godine, čiji su ciljevi bili politički, najodgovorniji su Milorad Ulemek Legija, Dušan Maričić Gumar, Dušan Spasojević i Ljubiša Buha Čume.


"To je četvorka koja je vodila celu tu priču. Jedinica je zloupotrebljena", rekao je Mihajlović.


Posle pojedinih izjava predsednika savezne države Vojislava Koštunice, bilo je jasno da nema nade da će biti dozvoljena upotreba vojske, tvrdi Mihajlović.


Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović kaže da nijedna jedinica nije bila ravna JSO, niti sposobna da je eventualno razoruža. Tvrdi da se većina pripadnika crvenih beretki nije slagala sa zahtevima komande tokom pobune, ali da njih niko nije pitao za mišljenje.


Posle hapšenja braće Banović, JSO je otkazala poslušnost komandi i dva puta borbenim vozilom i naoružanim ljudima blokirala autoput. U optužnici se navodi da su tako pokazali da su spremni i na nasilje ako ne budu prihvaćeni njihovi zahtevi za smenu ministra unutrašnjih poslova i čelnika Državne bezbednosti.

2024 © - Vesti online