Utorak 10.12.2013.
18:12
Beta

Putin: Arktik je vojni prioritet za Rusiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin
 

U razgovoru sa visokim vojnim zvaničnicima te zemlje, Vladimir Putin je rekao da Rusija "radi na jačanju razvoja te oblasti koja obećava" i mora da ima "svaku polugu za zaštitu svoje bezbednosti i nacionalnih interesa u njoj".

Modernizacija vojnih snaga

Putin je izjavio da će udeo modernog oružja u naoružanju ruskih snaga dostići 30 dosto u 2014. godini i pozvao vojsku da bude na oprezu zbog pretnji i izazova. Ruske oružane snage dobiće za godinu dana više od 40 interkontinentalnih projektila, 210 borbenih aviona i helikoptera, kao i više od 250 oklopnih vozila, rekao je Putin na sastanku u ruskom ministarstvu odbrane.  Moskva se protivi postavljanju američkih projektila blizu svojih granica i tražila je pravno obavezujuće garancije iz Vašingtona i NATO saveza da raketni štit nije uperen protiv Rusije.

On je istakao važnost baze iz vremena Sovjetskog Saveza kod Novosibirskih ostrva, koju je ruska vojska počela da obnavlja ove godine.

Ruski zvaničnici ocenili su da je ta baza ključna za zaštitu pomorske rute koja povezuju Evropu sa Pacifičkom oblašću preko Arktičkog okeana.

Putin je rekao i da će Rusija obnoviti određen broj Arktičkih vojnih vazduhoplovnih baza koje su zapuštene posle 1991. i raspada Sovjetskog Saveza.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će vojska sledeće godine oformiti snage u Arktiku koje će biti zadužene za očuvanje interesa Rusije u toj oblasti.

On je dodao da će ruske oružane snage raditi na jačanju svog vojnog prisustva i u drugim regionima.

2024 © - Vesti online