Utorak 10.12.2013.
19:04
Beta, Srna

"Pozivi na revoluciju ugrožavaju bezbednost"

Stop za revoluciju: Viktor Janukoivč, predsednik Ukrajine
 

"Pozivi na revoluciju predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost", rekao je Janukovič na sastanku sa bivšim ukrajinskim predsednicima Leonidom Kučmom, Leonidom Kravčukom i Viktorom Juščenkom.

Eštonova doputovala u Kijev

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovala je danas u dvodnevnu posetu Ukrajini da bi pomogla u rešavanju političke krize u ovoj zemlji.

"Eštonova je doputovala u Kijev gde će se sastati sa  predsednikom Viktorom Janukovičem, liderima opozicije, kao i sa predstavnicima civilnog društava sa kojima će pokušati da nađe političko rešenje krize", objavila je portparol Eštonove Maja Kocijančič na "Tviteru".

Janukovič je takođe kazao da je zatražio oslobađanje nekih demonstranata koji su uhapšeni tokom sukoba sa policijom i najavio da će ukrajinska delegacija sutra otputovati u Brisel na razgovore o Sporazumu o pridruživanju s EU.

Ukrajinski predsednik se potom sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton koja je danas doputovala u dvodnevnu posetu, a treba da razgovara i sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland.

U Kijevu traju protesti zbog odbijanja vlasti da potpiše Sporazum o pridruživanju EU, i odluke da se okrene jačanju saradnje s Rusijom. Interventne jedinice policije i antivladini demonstranti sukobljavali su se celu proteklu noć po zavejanim ulicama Kijeva, a jedna od vodećih opozicionih stranaka javila je da su naoružane bezbednosne snage upale u njene prostorije i zaplenile kompjutersku opremu.

Opozicioni vođa Oleh Tjanhibok rekao je da je nekoliko demonstranata povređeno u jednom od okršaja policije i demonstranata kada je policija srušila nekoliko šatora koji su blokirali pristup vladinim zgradama, javili su ukrajinski mediji.

2024 © - Vesti online