Utorak 10.12.2013.
16:49
Beta

Odbrana Mladića: Karadžić je bio nadležan za vojno pravosuđe

Ko je bio nadležan: Ratko Mladić i Radovan Karadžić u Haškom tribunalu
 

Na pitanje Mladićevog advokata Dejana Ivetića da li su vojni sudovi i tužilastva bili pod nadležnosću Glavnog štaba VRS, na čijem je čelu bio general Mladić, Tunens je odgovorio da je, po dokumentima koje je analizirao, vojno pravosuđe bilo potčinjeno vrhovnom komandantu oružanih snaga RS Radovanu Karadžiću.

Sugestiju da Mladić nije imao moć da ukloni paravojske koje su činile ratne zločine, branilac Ivetić ilustrovao je dokumentom kojim je komandant VRS u jesen 1995. tražio od Karadžića i MUP RS da iz Sanskog Mosta opozove jedinicu Željka Ražnatovića-Arkana, čiji su pripadnici ubili "lojalne Muslimane".

Veštak tužilaštva, međutim, nije prihvatio tu sugestiju, naglašavajući da je "komandant odgovoran za sve jedinice u zoni njegove odgovornosti". Tunens je isti odgovor dao i na pitanje o Mladićevoj "komandi i kontroli" nad brigadom specijalne policije RS čiji su pripadnici, po optužnici i ranijim presudama, počinili masakr nad 1.000 Muslimana u
selu Kravica kod Bratunca, dva dana posle pada Srebrenice.

Generala Mladić (70) optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca, u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Kao dokaz da je Mladić vodio predvodio napad na Srebrenicu, Tunens se pozivao na izjavu komandanta brigade specijalne policije Ljubomira Borovčanina da je Mladić "lično komandovao". Borovčanina je Tribunal 2010. osudio na 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina u Kravici. Borovčanin se na presudu nije žalio
i trenutno izdržava kaznu u Danskoj.

Odbrana je, prikazujući dokumente, sugerisala i da general Mladić nije imao punu kontrolu nad dejstvima artiljerije oko Sarajeva.

2024 © - Vesti online