Utorak 10.12.2013.
14:20
Beta

Pjongjang: Podržite lidera, neopraštamo izdajnicima

Lider Severne Koreje Kim Džong Un
 

Pjongjang je potvrdio da je smenjen Čang Song Tek, ujak mladog vođe Kim Džong Una zbog "kriminalnih dela" i predvođenja "kontrarevolucionarne frakcije". Ovim se potvrđuju informacije koje je jos 3. decembra objavila južnokorejska obaveštajna služba saopštivši da je otpušten ovaj visoki zvaničnik.

Pročitajte još: Kim smenio ujaka koji ga je doveo na vlast

Južnokorejska obaveštajna služba takođe je tada javila da su dvojica bliskih saradnika Čang Song Teka pogubljena zbog korupcije. Kako navode analitičari u Južnoj Koreji, njegovo uklanjanje je najveća promena u severnokorejskom vođstvu od kada je Kim Džon Un preuzeo vođstvo zemlje posle smrti oca Kim Džong Ila 2011. godine. Čang je suprug sestre starijeg Kima.

Severnokorejska agencija KCNA je saopštila da je odluka doneta posle sastanka Politbiroa vladajuće komunističke Korejske radničke partije.

"Grupa Čang Song Teka počinila je takva antipartijska kontrarevolucionarna dela kojim se nagriza jedinstvo i kohezija partije", navodi se u severnokorejskim državnim medijima. Tvrdi se da se Čangova grupa pretvarala da podržava partiju a da je zapravo radila na podelama i delovala razarajuće iza kulisa.

Čang je skinut s pložaja i izbačen iz partije,a prema objavljenim fotografijama njega su dva vojnika izvela iz sale, tokom zasedanja Centralnog partijskog komiteta.

Provladin list Severne Koreje Rodong Sinmun, kao i svi mediji u zemlji gde opozicija ne postoji, objavili su kao prvu i najvažniju vest da se poziva narod na jedinstvo i da Severna Koreja "nikada ne oprašta izdajicama".

Analitičari smatraju da ta iznenadna i brutalna smena predstvalja prvu veliku aferu u javnosti od dolaska Kim Džong Una na vlasti u decembru 2011. godine, posle smrti oca i da može da bude "izvor nestabilnosti, čak i u zemlji koja ima najevću kontrolu vlasti na svetu".

2024 © - Vesti online