Utorak 10.12.2013.
04:05
Beta

Neredi širom Italije, protesti protiv Vlade

Karabinjeri su imali posla u većim gradovima Italije (Foto: Arhiva)
 

U Torinu su zabeleženi najoštriji neredi, a sukobi između policije i više desetina najgnevnijih demonstranata, pristalica pokreta "forkoni", paralisale su gradski saobraćaj i njegovo normalno funkcionisanje.


U noći između nedelje i ponedeljka, širom Italije počeo je protest takozvanih "forkona" koji zahtevaju ostavku Vlade, optužujući je da ne čini ništa kako bi pomogla najsiromašnijima. Napadnuta su sedišta državnih poreskih službi u Torinu, Milanu, Rimu i Bolonji.
 

Svi u “forkone“

"Forkone" su prvobitno činili poljoprivrednici nezadovoljni vladinim merama oporezivanja, a zatim su se tom pokretu pridružili i mali preduzetnici, zanatlije, vozači kamiona, zahtevajući ostavku Vlade zbog njene fiskalne politike.

Najnapetija situacija je u Torinu, gde je, posle blokade železničke stanice, stotinak demonstranata napalo sedište poreske službe Ekvitalija, kao i upravu regije Pijemont, gađajući zgradu flašama, molotovljevim koktelima i kamenicama.


Policija je uzvratila suzavcem kako bi rasterala demonstrante, a organizatori skupa u Torinu najavili su da će se on nastaviti i "noćas, pa na dalje", prenosi Korijere.


U neredima su uništena i tri vozila policije, oprema televizije Skaj TG24, blokiran je tramvajski saobraćaj, a brojne radnje zatvorile su odmah svoja vrata. Tužilaštvo Torina hitno je pokrenulo istragu.


Italijanski mediji prenose da je u Bolonji takođe zaustavljen železnički saobraćaj, jer su demonstranti zauzeli pruge kod tog grada. Slični protesti održani su širom Italije - u Rimu, Veneciji, Palermu, Kataniji, Siciliji, kao i Kampaniji, u Markama i na Sardiniji. Ansa je prenela da je u Rimu zbog izazivanja nereda i bacanja dimnih bombi 11 ljudi privedeno.

2024 © - Vesti online