Ponedeljak 09.12.2013.
20:33
Beta

Svedok: Popušili smo 100.000 maraka, a policajca su ispekli na ražnju

Musliman svedočio u korist Radovana Karadžića
 

Svedočeći skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa, zaštićeni svedok KW-12 izjavio je da je pri proboju Armije BiH iz Srebrenice ka Tuzli, u julu 1995. u šumi stradalo "1.500 do 1.700" osoba, koje nisu bile pokopane. Osim u zasedama Vojske Republike Srpske, oni su stradali i u međusobnim okršajima.

Karadžić (68), koji je tada bio predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima nakon što je Vojska RS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Pobijajući tu optužbu, Karadžić tvrdi je da je u masovnim grobnicama oko Zvornika, iz kojih su tela ubijenih bila ekshumirana, bile pokopane i žrtve pale pri proboju kolone ABiH iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli.

Svedok KW-12 tvrdio je da je, tokom proboja, od 11. do 13. jula 1995. "mogao videti 1.500 do 1.700 - 2.000 mrtvih". Neki su, po njegovim rečima, stradali u tri zasede VRS, ali je bilo i međusobnih ubistava. "Naiđe neko... nema dokumenta, ne zna bismile, nije obrezan, odmah se ubija".

Morao da potpiše da nikada nije bio u Srebrenici

Nakon što je zarobljen, 13. jula, svedok je, kako je izjavio, bio prebačen u zemljoradničku zadrugu u Kravici, gde su bili drugi muslimanski zarobljenici. U "prvoj prostoriji bilo je oko 80 ljudi, nije moglo stati ni 100, ni 200 ljudi". Nakon što ga je stražar, prijatelj uputio u drugu prostoriju, KW-12 je "čuo kratak rafal" i "kroz prozor izleteo i pobegao".

KW-12 tvrdio je, međutim, da osuđeni nisu bili u Kravici u vreme masakra, nego u obližnjim Sandićima i da ih je on video dok su ga, posle zarobljavanja, srpski vojnici tuda sprovodili. Tvrdio je da je o tome posle rata obavestio i tužilaštvo u Sarajevu i agenciju SIPA, posle čega su mu tražili da potpiše da "nikada nije bio u Srebrenici". Iz njegovog iskaza proizlazi da je svedok bio u zatvoru posle rata u BiH.

Svedok je tvrdio i da je kod jednog od poginulih u zasedama pri proboju kolone ABiH iz Srebrenice pronašao "100.000 maraka" koje je, sa drugima, "popušio", zavijajući u njih duvan. "To nam je bio papir duvanski".

Pre dolaska u Srebrenicu, po iskazu svedoka, pripadnici njegove "16 muslimanske istočne brigade" ubili su, u okolini Zvornika, srpske civile, ali i muslimanske izbeglice koje su to videle. Tvrdio je i da je, u maju 1992, bio prisutan kada su okolini Bratunca
dvojici Srba odsečene glave, dok je "jedan policajac na ražnju ispečen".

2024 © - Vesti online