Utorak 10.12.2013.
13:44
Srna

Sve više salafista iz Nemačke ide da ratuje u Siriji

U Službi za zaštitu ustavnog poretka navode da salafizam nije sam po sebi militantan, ali je plodno tlo za radikalizaciju njegovih pristalica.

Foto: Ilustracija

Salafisti propagiraju tradicionalnu sliku islama. Neki od njih žele da promene društvo po takvom modelu, a manjina je spremna da taj cilj ostvari uz primenu nasilja. Salafizam posebno privlači mlade, pogotovu posle govora propovednika ili posete nekom od kongresa ili sličnih skupova. Regrutovanje novih članova odvija se na internetu: salafije vrbuju na ''Fejsbuku'', ''Tviteru'' ili ''Jutjubu''.

Osim masovne propagande, jedan od razloga rasta salafizma u Nemačkoj jeste i rat u Siriji u kojoj se trenutno nalazi više od 220 islamista iz Nemačke. Neki od njih će se, verovatno, vratiti u Nemačku kao nasilni džihadisti, pa je projekat "Putokaz" namenjen preventivi.

Obaveštajci tvrde da ljudi u salafiistčke organizacije dolaze na različite načine i iz različitih razloga. Ideologija je retko odlučujući faktor - mnogo veću ulogu igraju lična dezorijentacija i izolacija. Na projektu bi trebalo da sarađuju ustanove za mlade, muslimanska udruženja i organizacije, kao i sportski klubovi i crkva, navodi Dojče vele.

Projekat "Putokaz" predviđa i telefonsku liniju za savete. Glavni partner u razgovorima trebalo bi da bude osoba koja je dobro povezana i prihvaćena u svojoj okolini i koja ima dobar osećaj za potrebe mladih i njihove probleme.

Salafisti su, u međuvremenu, zakazali "kongres mira" u Frankfurtu. Gradske vlasti su im zabranile okupljanje, ali su oni dozvolu pribavili uz pomoć suda.

2024 © - Vesti online