Ponedeljak 09.12.2013.
15:26
Beta

Radulović: Nova ekonomska politika vodi zapošljavanju

"Cilj je zdrava ekonomija oslonjena na privatni sektor. Najbolji signal za investitore su uspešne domaće komapanije", kazao je ministar u Skupštini Srbije.

Radulović je rekao da je ekonomska politika u Srbiji bila potpuno pogrešna jer se zasnivala na velikim subvencima, velikoj javnoj potrošnji, velikom učešću države u svim sferama ekonomskog života i na partijskom upravljanju javnim preduzećima.

Ovoliko će da nam bude bolje: Saša Raduolović

"To nas je koštalo gubitka više od 300.000 radnih mesta. Urušena je ekonomija, opao je životni standard, penzije i plate su male, a sistem urušen. Dok smo kupovali radna mesta, gubili smo ih na hiljade", kazao je on.

Sa novim državnim budžetom za 2014. godinu, naglasio je Radulović, Vlada Srbije menja ekonomsku politiku tako da bude zanovana na profitabilnosti privrede i održivosti. Radulović je kazao i da su potpuno zanemarena 153 preduzeća u
restrukturiranju koja će, kako je rekao, biti u fokusu ekonomske politike 2014. godine.

On je naveo da je država najveći poverilac preduzeće u restrukturiranju, a ti dugovi će do kraja januara biti pretvoreni u kapital, da bi ko kraja 2014. godine trebalo da bude završena privatizacije tih preduzeća.

Po rečima ministra, u budžetu za 2014. godinu predviđen je i Tranzicioni fond od 20 milijradi dinara iz kojeg će se isplaćivati otpremnine za radnike koji ostanu bez posla u preduzećima u restrukturiranju i minimalne zarade i povezati se radni staž. Radulović je kazao da se "krenulo" u izmene o zakona o radu i o planiranju i izgradnju i da će se ekonomska politika u 2014. godini bazirati i na stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja.


Budžet Srbije za 2014. šansa za novi početak


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je predloženi državni budžet za 2014. godinu "odgovoran" i da predstavlja "šansu za novi početak i prekretnicu u načinu razmišljanja".

"Predloženi budžet nije definitivno rešnje za probleme Srbije, ali jeste korak ka njemu i preduslov da se pokrene reformski proceš koji mora da traje nekoliko godina", kazao je Dačić u Skuštini Srbije ne početku načelne rasrave o predlogu budžeta.

Premijer je istakao da će budžet obezbediti sigurnu isplatu penzija i plata u javnom sektoru, investicije u infrastrukturu i nastavak evropskih intergracija.

2024 © - Vesti online