Ponedeljak 09.12.2013.
14:41
Beta

Krstić: Budžet nije idealan, ni najbolji, ali je realan

"Budžet i prateće mere moramo da sprovedemo da naredne godine ne bismo imali deficit od devet odsto koji bi bio najveći u Evropi, i da se ne bismo suočili s krizom javnog duga u narednih godinu do dve", kazao je Krstić na početku načelne rasprave o državnom budžetu.

Krstić je rekao da efekti zamrzavanja zapošljavanja u javnom sektoru nisu uračunati u budžet, a "kada bi se uračunali, cifre koje smo dali u budžetu, bile bi manje". Ministar je kazao da će za pomoć bankarskom sektoru biti verovatno utrošeno manje od 200 milijardi evra, koliko je predviđeno budžetom, što pokazuju preliminarni rezultati vanrednih revizija koje je država krajem septembra zatražila od banaka.

Lazar Krstić

"Od nas se očekuje da budemo odgovorni kao što to nismo bili do sada kada smo požare gasili tako što smo glavu okretali na drugu stranu. Potrebno je da budemo odgovorni i priznamo da smo grešili dok još ima vremena za to", kazao je on.

Krstić je rekao da "planirani prihodi iznose 930 milijardi dinara u 2014. što je više od 873 milijarde koliko imamo po rebalansu za ovu godinu, i to je nominalni rast od 6,5 odsto. Ukupni rashodi su 1.112 milijardi, a nominalni rast je 8,5 odsto u odnosu na rebalans za tekuću godinu".

Krstić je rekao i da deficit iznosi 182 milijarde dinara što je 4,6 odsto BDP i manje je nego što je utvrđeno rebalansom za ovu godinu.

"Najveći prihodi planiraju se od naplate PDV i iznosiće 430 milijardi dinara, odnosno 46 odsto ukupnih prihoda", rekao je on ministar i istako da će reforma Poreske uprave i suzbijanje sive ekonomije u oblasti akcizne politike omogućuti dodatnih 22 milijarde dinara za budžet.

"Povećanje PDV sa osam na deset odsto i prebacivanje IT sektora na višu stopu naplate (20 umesto osam odsto) doneće 21,5 milijardi, odnosno skoro 0,6 odsto BDP", rekao je on.

Predstavnici Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i Demokratske stranke Srbije (DS S) najavili su danas da te stranke u parlamentu neće podržati predlog budžeta za narednu godinu, jer smatraju da nije realan.

Lider URS-a Mlađan Dinkić kazao je su poslanici te stranke podneli 30 amandmana na Predlog zakona o budžetu i ako oni ne budu usvojni URS neće glasati za zakon.

Predviđene su šest puta veće subvencije u preduzeća u restrukturiranju, a pri tome nema ulaganja u poljoprivredu, nitu u privredni rast Srbije, kazao je Dinkić.

"Trista miliona evra baca se u trenutku kada država štedi na platama profesora i lekara", rekao je Dinkić i to nazavao nebulozom.

Dinkić je kritikovao to što u predlogu budžeta nema agresivnog razduživanja, već se nastavlja zaduživanje države novim pozajmicama od šest milijardi evra. On je rekao da je skandalozna izjava ministra privrede Saše Radulovića da su propala preduzeća u restrukturiranju zapravo razvojna šansa Srbije.

Funkcioner DSS Nenad Popović kazao je da ova stranka ne može da podrži budžeta koji je nerealan i na prihodnoj i na rashodnoj strani. On je rekao da će prvi rebalans budžeta biti potreban već polovinom naredne godine.

2024 © - Vesti online