Ponedeljak 09.12.2013.
06:42
B92

Novi tretman ubija rak poput obične prehlade

Postignut revolucinaran napredak u borbi protiv raka
 


Ono što mnogima uliva nadu jeste efiksanost T-ćelija i njihova uspešna borba sa rakom.


- Ovo je jedan od najuzbudljivijih napredaka na polju borbe protiv raka koji sam imao priliku da vidim u poslednjih 20 godina. Ušli smo u potpuno novu sferu medicine - izjavio je Dejvid Porter, doktor sa Univerziteta u Pensilvaniji.


Brojke u vezi sa istraživanjem ovog Univerziteta su relativno male, ali ohrabrujuće: Od 37 odraslih pacijenata koji pate od leukemije, kod 12 je zabeleženo povlačenje bolesti, kod 8 je došlo do delimičnog povlačenja, dok su ostali pacijenti prijavili generalno poboljšanje.


Od 21 pedijatrijskog slučaja, 18 je zabeležilo kompletno povlačenje sa prilično malim procentom ponovnog javljanja bolesti.


Tretman pacijentima daje simptome slične gripu, ali čini se da je to mala cena u poređenju sa izlečenjem. Doktori takođe kažu da reprogramirane T-ćelije u pacijentima mogu da prežive i do 3 godine.


- Nadamo se da će ceo proces napredovati jako brzo. Ovaj tretman neće biti dostupan naredne godine, ali isto tako mislim da nećemo morati da čekamo ni celu deceniju - izjavio je Porter.

2024 © - Vesti online