Ponedeljak 09.12.2013.
03:16 >> 11:01h
Beta

Vraćaju nam se čojstvo i junaštvo: Milo u Srbiji

Milo Đukanović

Đukanović je u Beogradu poslednji put bio 2003. na sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Đunđića i njegova poseta Srbiji je znak boljih odnosa dveju država koji su od dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića na uzlaznoj putanji.


Đukanović će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.


Susreti zvaničnika Srbije i Crne Gore učestali su u poslednjih godinu dana. Nikolić je početkom godine posetio Crnu Goru, Dačić je u zvaničnoj poseti Podgorici boravio u septembru, a predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić nedavno je bio u Beogradu.

Đukanović je uoči dolaska u Beograd u autorskom tekstu naveo da su crnogorsko-srpski odnosi "bratski", da je istorija potvrdila da su "najviše bratski" kada su utemeljeni na inreresima i da je "najbolje da svako nosi odgovornost za sopstveni razvoj i budućnost".


Prvi potpredsendik Vlade Srbije Aleksandar Vučić saopštio pre par dana da se Beograd neće mešati u unutrašnje stvari Crne Gore, sa kojom želi najbolje veze.

Crnogorska partija pozdravlja posetu Đukanovića

Crnogorska partija pozdravila je posetu Srbiji premijera Crne Gore Mila Đukanoviću i podsetila da je to prva njegova poseta od obnove crnogorske državnosti, 2006. godine. Crnogorska partija veruje da je sazrelo vreme da najviša rukovodstva Crne Gore i Srbije počnu dijalog i o pitanjima koja se tiču položaja crnogorske zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju za javnost. Ta stranka očekuje da će se razgovarati i o problemu zbog neuvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. "Takođe, očekujemo da premijeri razgovaraju i o situaciji u Lovćencu, jedinom mestu u Srbiji gde su Crnogorci većina, a koji su godinama izloženi teroru i bahatom ponašanju od strane lokalne vlasti koju čine predstavnici Socijalističke partie Srbije", piše u saopštenju.

2024 © - Vesti online