Ponedeljak 09.12.2013.
00:07
Beta

Tahiri: Svi da poštuju kosovske zakone

Edita Tahiri

Tahiri je, kako prenosi portal ekonomia-ks.com, rekla da ako među novoizabranim gradonačelnicima opština bude takvih koji će odbiti da primene kosovske zakone, oni neće biti deo lokalnih opštinskih institucija.


Prema njenim rečima, konstituisanje novoizabranih skupština opština i opštinskih organa će biti obavljeno po odredbama kosovskih zakona, i oni će funkcionisati u okviru ustavnog poretka Kosova.


"Legalni opštinski organi u opštinama sa srpskom većinom na severu zemlje su rezultat izbora od 3. novembra koji su održani u skladu sa zakonima Republike Koosva, kako se potvrđuje i u sporazumu iz Brisela", kazala je Tahiri.


"Kosovo je usvojilo Zakon o amnestiji kako bi se stvorila politika međusobnog poverenja za one građane Srbe koji su u prošlosti ilegalno delovali. Mislim da su lokalni izbori i Zakon o amnestiji stvorili uslove za gašenje ilegalnih opština i stvaranje legalnih opština i njihovo ukljućivanje u državni sistem Kosova", rekla je Tahiri.


Ona je ocenila da je saradnja sa institucijama Kosova zakonska i demokratska obaveza i da su toga svesni novoizabrani predsednici opština na Kosovu.


"Izabrani u ovim opštinama (sa srpskom većinom) su svesni ovih promena u političkoj realnosti koje se zasnivaju na sporazumu iz Brisela i njihova saradnja je zakonska i demokratska obaveza. Ako bude onih koji će odbiti da primene kosovske zakone, ostaće van legalnih opštinskih institucija Republike Kosovo, i istovremeno dovesti u pitanje evropsku budućnost", rekla je Tahiri.

2024 © - Vesti online