Nedelja 08.12.2013.
20:47
B92, Srna

Vučić donirao 100.000 evra za Andrićgrad

Zahvaljujući donaciji, radovi u Andrićgradu se privode kraju: Emir Kusturica
 

Kusturica je najavio da će u kompleksu Andrićgrada, pored postojećih spomenika Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, biti podignut i spomen-obeležje Nikoli Tesli pred zgradom preduzeća "Hidroelektrane na Drini", zatim Mehmed-paši Sokoloviću, kao i Meši Selimoviću.


"Ubuduće ćemo težiti ka tome da se ne postavljaju kopije već postojećih spomenika, već da se teži originalnim rešenjima, pa smo već u pregovorima da akademik Janković uradi bistu Ive Andrića koja će naći mesto u Andićgradu", dodao je Kusturica.


Ostalo je još da se izgradi vizantijski i srpski dvor i karavan saraj, za šta je već obezeđen kamen u Hercegovini.


"U obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata aktivno je uključeno istorijsko odeljenje Andrićevog instituta, u okviru koga će se do Vidovdana naredne godine pripremiti 12 emisija na ovu temu", rekao je Kusturica.
 

Kusturica na otkrivanju spomenika Njegođu u Andrićgradu

Kusturica je istakao da će Andrićev institut više pažnje posvetiti 1918. godini gde će se naučnim radovima i drugim projektima dokazati da Prvi svetski rat nije izazvao "pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, već hici austrijskog vojnika preko Drine".


Kusturica, podsetimo, planira da snimi dokumentarni televizijski film o ovom događaju, o uzrocima i posledicama ovog rata.


Idejni tvorac Andrićgrada dodao je da će na Fakultetu lepih umetnosti od oktobra naredne godine, na više smerova u četiri generacije, studirati 160 studenata i da će univerzitet, u okviru koga će se nalaziti, biti privatnog karaktera.


"Na njemu će predavači biti najslavnija imena iz sveta filma i pozorišta, a studentima će biti na raspolaganju jedna bioskopska dvorana i biblioteka sa 4.000 knjiga", naveo je Kusturica.


Slavni režiser je rekao da će pozorište biti završeno do Vidovdana iduće godine i da će u njemu, za svečano otvaranje Andrićgrada, biti izveden pozorišni komad Srđana Koljevića koji govori o drami prilikom suđenja Gavrilu Principu.


"To će biti prigodnije i aktuelnije, a za najavljenu premijeru opere `Na Drini ćuprija` pričekaćemo 2015. godinu", rekao je Kusturica.

2024 © - Vesti online