Subota 07.12.2013.
20:51
Beta

''Pitanje autonomije Vojvodine ne može se gurati pod tepih''

Kostreš je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da je pitanje autonomije Vojvodine otvoreno još 2006. godine, kada je donet novi Ustav, i da u narednih šest meseci ono mora da bude rešeno.

Takva je priroda političkog procesa: Bojan Kostreš

"Ne možemo to pitanje da guramo pod tepih, jer ako se ne bude rešeno političkim razgovorima to pitanje će eskalirati, ne zato što to tako neko želi, već zato što je takva priroda političkog procesa", dodao je Kostreš.

Upitan da li je vlast u Vojvodini stabilna, obzirom da je na nedavnim izborima u Subotici pobedela Srpska napredna stranka (SNS) i da lider LSV-a Nenad Čanak hvalio rad lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, Kostreš je naveo da to nisu razlozi za prevremene pokrajinske izbore. Prema njegovim rečima, dva su razloga za izbore - promena politike koja se vodi u Vojvodini i dokazivanje tvrdnji da je pokrajinska vlast korumpirana.

"Zar Subotica nije deo Srbije, zašto onda da ne bude i parlamenternih izbora, a ne samo pokrajinskih", upitao je Kostreš i dodao da su u sredinama u kojima je SNS osvojila vlast, ranijih godina podršku imali radikali.

On je ponovio i da će podržati republički budzet za narednu godinu, ukoliko se usvoje amadmani Skupštine Vovodine, odnosno ukoliko Vojvodina dobije sedam odsto budzeta.

2024 © - Vesti online