Subota 07.12.2013.
18:48
Beta

Poljska: Nevreme ''ubilo'' petoro ljudi

Trojica Poljaka poginula su u petak u Poraju, na severu zemlje, kada je na automobil kojim su se vozili palo veliko drvo i prignjecilo ih. Jedan čovek je stradao kada je vozač zbog jakog vetra izgubio kontrolu nad autobusom i udario u drvo, a poslednja žrtva je 47-godišnji Poljak koga je u Vroclavu jak vetar oborio sa balkona objekta u izgradnji.

Oluja u Poljskoj nosila sve pred sobom

Ukupno 53 osobe su povređene, uglavnom na jugozapadu i u centralnim vojvodstvima Poljske, javljaju danas poljski mediji. Juče i noćas je sneg, koji prati olujno nevreme Ksaver, paralisao saobraćaj u Kujavsko-Pomeranijskom vojvodstvu na severu zemlje, gde su vozači od petka ostali zarobljeni u smetovima i dugim kolonama.

Širom Poljske na terenu je više od 42.000 spasilaca Vatrogasne straže. Od petka su pomagali i da se evakuišu putnici iz vozila zarobljenih na regionalnim putevima na severu, među njima i 42 đaka iz školskog autobusa.

"Većina vozača ostavila je automobile na putu i otišla da provede noć u obližnjiom hotelima. Kola u kojima nema vozača ne možemo da pomerimo. Veliki problem predstavljaju i kamioni koji stoje jedan pored drugog", kazao je televiziji TVN24 portparol Generalne direkcije puteva i autoputeva Tomaš Okonjski.

Vetar udarima snage orkana komplikuje i železnički saobraćaj zbog drveća popadalog na pruge, vozovi kasne. Vetar koji nanosi sneg na piste poljskih aerodroma otežava i avionski saobraćaj, zbog čega je juče bio zatvoren aerodrom u Gdanjsku a neke letove morali su da otkažu međunarodni aerodromi u Varšavi i
Vroclavu.

Zbog pokidanih vodova već pola miliona Poljaka ostalo je bez struje, najviše u vojvodstvu Zapadne Pomeranije koje graničci sa Nemačkom. Jaka bura paralisala je delimično i pomorski saobraćaj na Baltiku a brodovi na more tamo gde saobraćaj nije zabranjen na more izlaze po izričitoj odluci i odgovornosti kapetana. Meteorolozi predviđaju da će olujno nevreme Ksaver postepeno slabiti i da će preći Poljsku
najkasnije sutra.

2024 © - Vesti online