Subota 07.12.2013.
13:35
Vesti

Građevinska dozvola na jednom šalteru i za 30 dana

Novi zakon o uređenju prostora i planiranja: Građevinska dozvola dobijaće se na jednom šalteru, bez dodatnih dokumenata i u predviđenom roku od 30 dana: Ilić
 

Prema rečima Velimira Ilića, ukoliko rok za izdavanje nije poštovan, resorno ministarstvo je dužno da izda građevinsku dozvolu istog trenutka.
 

Zakon takođe predviđa i sankcije za nepoštovanje rokova, a veliki investitori će imati i pomoć koordinatora koji prikuplja dokumentaciju ako je nešto sporno i olakšava proces izdavnja dozvole.


Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ilić je objasnio da će procedura dobijanja dozvole za građane biti znatno kraća od one koja je predviđena za investitore.


- Građani imaju najkraću proceduru koja postoji, oni će dozvolu moći da dobiju maltene za sedam dana za privatne objekte, za pomoćne objekte, male lokale do 100 metara kvadratnih. Za to će biti skraćena procedura, gde treba samo najosnovniji materijal da se prikupi -rekao je Ilić.


Što se tiče konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, Ilić je potvrdio da se od ideje da to bude besplatno došlo do ideje da oni koji su kupili zemljište moraju da plate 80 odsto tržišne vrednosti. Ipak, ističe, to nije konačno rešenje, a konačnu odluku treba da donese vladajuća koalicija.

2024 © - Vesti online